Novi kolposkop od danas u Dispanzeru za žene

Primarna zdravstvena zaštita u Vrbasu, pogotovo kada je reč o zaštiti reproduktivnog zdravlja žena, od danas će se bolje prevenirati modernim kolposkopskim aparatom koji služi za rano otkrivanje raka grlića materice. Radi se o aparatu za koji je sredstva, na podnetu konkursnu dokumentaciju DZ „Veljko Vlahović“, obezbedila Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Ovaj uređaj instaliran je danas u Dispanzeru za žene i prvi pregledi su već u toku.

„Ginekologija ni pre 50 godina nije mogla bez uređaja ove vrste, a naročito nam je neophodan u novije vreme. Prethodni aparat uzet je na revers iz OBV i na njemu je obavljano oko 2500 pregleda godišnje. Nadamo se da ćemo u skorije vreme nabaviti i mikroskop kao i CTG aparat, koje takođe dužimo iz OBV, jer je reč o aparatima koji su u finansijskom smislu znatno pristupačniji u odnosu na kolposkop“, objasnila je dr Eržebet Celuška Frindik, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu žena.

Predstavnici firme “Medicom” iz Šapca, koja je isporučila ovaj uređaj, rekli su da je u pitanju savremena apartura kakvu koriste i ginekološke službe u Beogradu, poput GAK-a i “Narodnog fronta”.  U ime ustanove, svoju zavalnost izrazila je i dr Jasmina Assi, direktorka Doma zdravlja u Vrbasu.

„Konkurisali smo kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i dodeljen nam je aparat kolposkop neohodan Službi ginekologije. Reč je o dosta skupom aparatu koji bismo teško obezbedili iz sopstvenih sredstava, tako da smo veoma zahvalni na ovom aparatu koji će nam pomoći u radu, a još više će značiti za 19.000 žena u reproduktivnom periodu koje gravitiraju našoj ustanovi“, pojasnila je dr Assi.

Kolposkopija je danas opšteprihvaćena metoda zbog svog dragocenog doprinosa u otkrivanju malignih promena, ali u Srbiji od ovog maligniteta i dalje umire od 500 do 800 žena godišnje, uglavnom jer se nedovoljno pregledaju i kontrolišu.