Program humanih vrednosti – CK Vrbas

Drugog dana manifestacije Dečja nedelja, na trgu u centru grada okupljenima su se predstavili volonteri Crvenog krsta Vrbas. Oni su kroz promociju svojih aktivnosti animirali sve prisutne.

“Mladi volonteri naše organizacije prikazali su na licu mesta kako izgleda pružanje prve pomoći u pojedinim situacijama, a u  CK vršimo takvu obuku za decu. Predstavili smo prohram humanih vrednosti koji govori o univerzalnim vrednostima u svakom društvu, koje treba da postujemo, a to učimo od najranijeg uzrasta. Naši volonteri realizuju radionice i u Predškolskoj ustanovi i u OŠ ‘Bratstvo jedinstvo’. Drago mi je što je Organizacioni odbor za obeležavanje Dečje nedelje, prihvatio naš predlog da se uključimo u obeležavanje ove veoma lepe i značajne manifestacije”, rekla je Tatjana Gluščević, sekretar CK Vrbas.

“Cilj Dečje nedelje je skretanje pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potreba dece u porodici, društvu i loklnoj zajednici. Važno je da deci obezbedimo dobre uslove za učenje i odrastanje. Kao loklna samouprava trudimo se da podržimo prave programe koji deci omogućavaju da se kreativno izraze, da se druže i nauče nešto novo. Ove godine je Dečja nedelja usmerena na to da se obrišu medjugeneracijske razlike i napravi spona izmedju naših najmladjih i najstarijih sugradjana, a takva veza i jednim i drugima donosi mnogo lepog i korisnog.

Crveni krst i ove godine ima značajnu ulogu u obeležavanju Dečje nedelje. Danas su volonteri CK govorili  o istorijatu Crvenog krsta, izveli su ples sa mališanima, prikazali su pokazne vežbe prve pomoći, a održan je i  kviz o humanim vrednostima. Cilj programa humanih vrednosti je smanjenje nasilja medju mladima, a volonteri su prisutnima preneli svoja znanja i iskustva koji su stekli na raznim treninzima i obukama”, rekla je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća. Prema njenim rečima, Crveni krst ima niz aktivnosti tokom čitave godine ne samo kad je u pitanju ovakav vid manifestacije.

Mesec oktobar je u znaku starijih osoba, a CK je učestvovao sa svojim aktivnostima i u obeležavanju Dana starijih osoba.