Vrbas deo Mreže dobre energije

Predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, sa saradnikom iz Kancelarije za energetski menadžment Željkom Zečevićem, prisustvovao je konferenciji o energetici, koja je danas održana u Sremskim Karlovcima. Konferencija je bila posvećana Mreži dobre energije čiji su osnivači opštine Vrbas, Šabac, Pirot,  RES Fondacija, Beogradska otvorena Škola i Pokret gorana Vojvodine. Predstavnici osnivača su danas   potpisali  zajedničke izjave u kojima su iskazali privrženost principima dobre energije i dali podršku razvoju Mreže i usluga koje će ona pružati. Mreža dobre energije je dobrovoljna platforma za povezivanje lokalnih samouprava i partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, posvećenih primeni i širenju dobre prakse i rešenja u lokalnoj energetici.

Učesnike današnje konferencije o energetici na lokalnom nivou, koja se održava u Sremskim Karlovcima, pozdravili su u svojstvu domaćina predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenkovići Nenad Grbić, pokrajinski Sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, prepoznavši mogućnosti da primenom savremenih i dostupnih rešenja u lokalnoj energetici oslobodimo finansijska sredstva za druge namene od značaja za održiv lokalni razvoj i kvalitet lokalnih usluga građanima.

Opštine Vrbas, Šabac i Pirot prvi su od gradova i opština koji su  potvrdili privrženost principima dobre energije. Učesnicima konferencije obratili su se predsednici ovih opština.  “Zaista mi je zadovoljstvo da danas sa vama podelim svoje viđenje puta koji smo prešli od kada smo počeli da pazimo na potrošnju i proizvodnju energije u našoj opštini. Počeli smo zahvaljujući dobroj energiji mojih kolega koji su takođe danas sa vama ovde, pre osam godina. Mi smo, uz pomoć mnogih prijatelja, pretočili energiju, znanje i entuzijazam pojedinaca u javnu politiku energetske efikasnosti u našoj opštini. Kada pogledamo unazad možemo da kažemo da smo se trudili da radimo po knjizi. Kada ne znate kako da radite, najbolje je da radite školski. Uspostavili smo sistem energetskog menadžmenta i imenovali energetske menadžere. Pregledali smo naše zgrade, sistem grejanja i javnu rasvetu. Pratimo potrošnju i trudimo se da upravljamo njom već dugi niz godina, pre nego što je to postala zakonska obaveza. Da bi smo bolje upravljali potrošnjom i sprečavali greške doneli smo opštinsku odluku o energetskoj efikasnosti koja omogućava da se na vreme preduprede problemi koji mogu nastati prilikom pripreme i sprovođenja kapitalnih projekata. Tražili smo i tražimo, i nalazili smo i nalazimo, partnere koji nam pomažu u ovom radu. Sa još tri ovde prisutne lokalne samouprave smo dobili podršku švajcarske vlade da unapredimo efikasnost u još jednom broju javnih zgrada. Sa našim kolegama iz Kancelarije za javna ulaganja takođe vredno radimo. Zato ćemo mi sa našim prijateljima u Mreži dobre energije pogledati u 2030. godinu i zapisati našu viziju za tu godinu i plan kako je da ostvarimo”, rekao je Glušac na današnjoj konferenciji.

Konferencija je okupila oko 100 učesnika, prevashodno predstavnika lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, energetskih menadžera, kao i međunarodnih razvojnih partnera, Energetske zajednice, Švajcarske kancelarije za saradnju, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i drugih.