Podrška učenicima – Primer dobre prakse OŠ „Bratstvo jedinstvo“

Nakon uspešno sprovedenog projekta „Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema Republike Srbije“, Osnovnu školu “Bratstvo jedinstvo“ u Vrbasu posetili su gosti iz Turske i Slovenije kao i predstavnici Centra za obrzovne politike iz Beograda. Od 10 škola u Srbiji u kojima je sproveden projekat, ova vrbaska škola je odabrana kao primer dobre prakse, u kojoj su gosti iz inostranstva tokom posete razmenili iskustva. Poseta je organizovana u okviru Centra za obrazovne politike kao i međunarodne organizacije Netvork of Education Policy (NEPC).

„Utisci gostiju su veoma pozitivni. Oni su se interesovali na koji način smo i posle završetka projekta, nastavili da sprečavamo osipanje učenika iz škole. Sa Pedagoškog instituta iz Slovenije su rekli da taj problem u njihovom obrazovnom sistemu nije tako izražen, dok je u Turskoj vrlo slična situacija kao kod nas. Gosti su bili zadovoljni i naša škola dobila je sve pohvale, naročito kada je u pitanju nastavak aktivnosti vezan za održivost projekta“, rekla je direktorka škole Slavica Šestović.

Projekat koji je u ovoj školi sproveden u organizaciji Centra za obrazovne politike, UNICEF-a, uz podršku Ministarstva prosvete, završen je prošle godine, ali je uvršten u godišnji plan.

„Da bi i nakon završetka projekta sprečili eventualno osipanje učenika iz škola, uvrstili smo aktivnosti dodatne podrške učinecima koje su realizovane tokom projekta i koje su se pokazale efikasnim.Kod učenika kod kojih procenimo da mogu biti u riziku, radi se induvidualni plan podrške, a tokom školske godine sprovode se razne aktivnosti pomoću kojih bi mogli da zadržimo učenike u školi“, istakla je Šestović.