Nema tog nasilnika koji se može opravdati – „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

Povodom Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, danas je u velikoj sali u opštini Vrbas održana tribina, na kojoj su kroz edukaciju,  i statističke podatke o ovoj temi govorili predstavnici institucija iz AP Vojvodine. Pored mnogobrojnih opštinskih organizacija ovom skupu prisustvovale su i poslanice iz Pokrajinskog parlamenta. Jedan od zadataka nakon tribine jeste i formiranje ženske odborničke mreže u Vrbasu.

„Iniciraćemo formiranje  ženeske odborničke mreže u Vrbasu, kako bi smo se zajednički borili, umrežavali i povezivali u ovoj prioritetnoj oblasti. Tribne i edukacije sprovode se širom Vojvodine, a nakon toga  zaključci će biti smernice za naš zajednički rad“, rekla je Ana Tomanova Makanova, predsednica odbora za rodnu ravnopravnost skupštine AP Vojvodine i koordinatorka ženske parlamentarne mreže.

Ovom skupu prisustvovala je i Daiana Milović, direktorka Zavoda za rodnu ravnopravnost AP Vojvodine. „U odnosu na prošlu godinu, povećan je broj prijava nasilja nad ženama. Situacija na terenu je strašna. Statistika kaže da je svaka druga žena na neki način doživela nasilje.  Ono što mi radimo kroz ove tribine, jesu edukacija i prevencija. Uvek naglašavamo da nema tog nasilnika koji se može opravdati“, napomenula je Milović.

Prema rečima Sanje Žigić, poslanice u Pokrajinskom parlamentu, Zakon koji je stupio na snagu 1. juna, za kratko vreme pokazao je rezultate. „Broj prijavljivanja nasilja nad ženama je povećan, a verujem da je to delom rezultat osnaživanja i ohrabrivanja žena, kroz edukacije.  Bilo bi dobro tokom cele godine održavati što više edukativnih tribina, koje su dobar način za prevenciju“, istakla je Žigić.

Skup je otvorio predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, koji je aktivan  član Komisije za ostvarivanje rodne ravnopravnosti od njenog formiranja 2005. Godine.  „Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Vrbas bila je inicijator potpisivanja protokola za koordiniranje aktivnosti i postupanja relevantnih subjekata u slučajevima nasilja u porodici. U saradnji sa NVO ‘Ženski autonomni centar’ i DZ ‘Veljko Vlahović’, formirano je Savetovalište za žene koje su žrtve nasilja. Vrlo često na ovu temu organizujemo okrugle stolove, i u ovom slučaju veoma dobra saradnja i timski rad vidi se od opštinskih institucija Policije, Centra za socijalni rad i zdravstvenih ustanova“, rekao je Glušac.