PORTRET OKO NAS: Škola glume “Teatar” u Vrbasu

Tijana Bjelica, rođena je 1986. godine u Vrbasu, a Fakultet dramskih umetnosti,  u klasi profesora Branimira Popovića, na Cetinju završila je 2010. godine. Iako mlada iza nje su mnogobrojne odigrane predstave, poneka serija i filmovi. Pre tri godine u Vrbasu je otvorila Školu glume “Teatar”.

Gotovo da nema pozorišta u Crnoj Gori u kojem Tijana nije nastupala. Nakon života i rada u Crnoj Gori vratila se u rodni Vrbas i ortvorila Školu glume „Teatar“, koja uspešno ulazi u treću godinu postojanja. Ovu školu mogu upisati svi zainteresovani od 7 do 77 godina, časovi se održavaju u Bioskopu „Jugoslavija“ jednom nedeljno u trajanju od sat vremena. U školi se radi sa više uzrasnih grupa.  Kada se priprema nastup, javni čas ili predstava časovi su učestaliji. Radi se po principu kao na Akademiji od govora, plesa, do fizičkih aktivnoti,  mnogo se razgovara induvidalno o interesovanjima i književnosti. Polaznici se motivišu, između ostalog, na čitanje razne literature.

„Svaki čas počinje sa fizičkom aktivnosšću, razgibavanjem, takmičarskim igricama, slede govorne vežbe, zatim sagledavamo karakter i ličnost čoveka. Časovi su kao na fakultetu podeljeni po semestrima, obrađuju se određene oblasti od bespredmetnih radnji, postavljanja situacije do učenja teksta“, kaže Tijana.

Na časovima je neophodna disciplina i od prvag dana polaznici imaju domaće zadatke. „Cilj je da svoje vreme kvalitetno utroše. Polaznici u školi saznaju mnogo novih stvari, obrazuju se i rade mnogo na sebi. Ako je neko talentovan to je dodatni plus, ali nije od presudnog značaja. Rad i disciplina su najvažniji. Glumu kao i ove časove treba shvatiti ozbiljno, veoma je važan odnos prema tome.  Većina njih očekuje da će brzo da rade predstavu, a to ne može. Moraju da prođu određen proces koji prethodi predstavi, kao i da osete scenske okolnosti“, naglašava glumica.

Prošle godine polaznici su izveli predstavu “Snežana i sedam patuljaka” u kojoj je bilo sve zastupljeno od scene, muzike, svetla, kostima. “Prošlo je sjajno, naučili su da se ponašaju na sceni, a posebno su naučili šta je timski rad”,  utisci su nakon predstave.