Održan info dan za izbegla lica

Info dan za  lica koja  su imala ili još uvek imaju izbeglički status održan je juče u organizaciji Opštinske uprave Vrbas. Na sastanku je prezentovano koliko je lokalna samouprava uz podršku Komesarijata za izbegla lica i pokrajinske i republičke Vlade uspela da uradi po pitanju rešavanja problema izbeglica. Na skupu je prezentovano i nedavno potpisan ugovor  koji su potpisali opština Vrbas, jedinice za upravljanje projektima i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

“Uslov za dodelu stana jeste da porodica nema nikakvu imovinu na svoje ime. Predsednik  opštine formirao je komisiju koja će se baviti odabirom korisnika koji ispunjavaju uslove da bi dobili ove stanove. Te porodice dobijaće stanove u zakup na period od šest meseci, nakon toga stiču pravo da stan i otkupe, a ono što je suština jeste da će se stanovi otkupljivati po ceni koja je za 50 odsto niža od procenjene tržišne vrednosti”, rekla je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, zadužena između ostalog i za izbegla lica.

Prisutnima su kroz film predstavljeni rezultati lokalne samouprave po pitanju rešavnja statusa izbeglica na teritoriji opštine Vrbas.

“Od 2015. godine obezbeđen je krov nad glavom za 18 izbegličkih porodica. Neke od ovih porodica bile su podstanari i po 20 godina. Pokušaćemo sve kao lokalna samouprava da uradimo kako bi što lakše bili izbegla lica bila integrisana u našu zajednicu. U proteklom periodu bilo je i dosta paketa ekonomske pomoći. Nastavićemo i dalje da se borimo dok ne uspemo sve izbeglice da zbrinemo i stambeno obezbedimo”, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije RS.  “Naša ideja i ideja međunarodne zajednice je da pokušamo da animiramo sve u regionu, da se uključe u rešavanje izbegličkih pitanja.  Prava se rešavaju u zemlji porekla, a potrebe u zemlji domaćina. Komesarijat je  institucija koja je dovela do toga da se danas rešava problem izbeglica. Za 20 godina Vrbas je dosta toga uradio po pitanju statusa izbeglica. Među prvima je krenuo u otkup seoskih domaćinstava za izbeglice, uspešno su sarađivali  sa Komesarijatom kao i sa pokrajinskom i republičkom Vladom”, rekla je Ivana Anić Ćurko, iz Komesarijata za izbeglice i migracije RS.