Udruženje “Rod” otvara konkurse za školu plesa i kurs ruskog jezika

Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva “Rod” Vrbas pokrenuće ove jeseni nekoliko značajnih aktivnosti među kojima su najaktuelnije škola estradnog plesa za decu uzrasta od prvog do šestog razreda i kurs ruskog jezika za mlade i odrasle koji počinju u oktobru. Prva polovina oktobra namenjena je i održavanju Nedelje ruske kuture u Vrbasu, a krajem godine u planu je održavanje godišnje skupštine Udruženja i promocija monografije o desetogodišnjici rada.

“U saradanji sa Studijom modernog plasa ‘Monmiraž’ iz Subotice, kojim rukovodi Olga Pugačova, akademski koreograf sa bogatom karijerom i brojnim priznanjima, pokrećemo školu ovog plesa u Vrbasu. U školi će zainteresovana deca, uzrasta od šest do dvanaest godina, imati mogućnost da savladaju osnove klasičnog baleta, elemenata standardnog, latino i estradnog plesa, sa osnovima gimnastike, glume, a radiće se i na učenju ruskog jezika. Ostvarili smo saradnju sa osnovnim školama u Vrbasu, koje su u tome prepoznale mogućnost da se deca fizički više aktiviraju i nauče više veština istovremeno, a sve kroz zabavu i igru”, kaže Radoljub Uskoković, predsednik Udruženja.

Promocija škole plesa održaće se 19. septembra u OŠ “S. Miletić” (8:30 i 14:00) i u OŠ “20. oktobar (10:15 i 13:00). 

Tradicionalno, “Rod” organizuje kurs ruskog jezika za odrasle koji žele da savladaju osnovni i srednji nivo konverzacije na ruskom. Programi su u skladu sa programima beogradskog Ruskog doma, a nastavu izvode profesori ruskog jezika i književnosti.

Prijave na kurs ruskog jezika su moguće do 12. oktobra, a najbolje je to učiniti putem mejla [email protected]

„Početkom oktobra imaćemo i otvaranje izložbe fotografija o ruskoj emigraciju u Vojvodini jer se navršava stogodišnjica od njihovog dolaska na ove prostore. Uporedo ćemo imati i reviju ruskih i sovjetskih filmova sa tematikom revolucije u Rusiji. U toku Nedelje ruske kulture planiramo i jedno predavanje kao i javni čas ruskog jezika“, dodao je Uskoković.

Kako je još rekao, ulaz na sve programe je besplatan, dok se za kurseve naplaćuje simbolična cena, neophodna za njihovo nesmetano održavanje.