OKO NAS TEMA: Pooštren tehnički pregled vozila

Početkom jula stupio je na snagu novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila. Iako je ovaj Pravilnik propisao daleko više kriterijuma za pravana lica koja vrše uslugu tehničkog pregleda, slobodno se može reći da je veliki strah zavladao i među vlasnicima motornih vozila. U Srbiji su poznata najmanje tri slučaja vlasnika koji su zapalili svoje automobile nezadovoljni činjenicom da njihova vozila ne zadovoljavaju uslove tehničke ispravnosti. Mada u našem okruženju ovakvih drastičnih primera nije bilo, panika je zahvatila vozače i u opštini Vrbas. U Poslovnoj jedinici Auto moto-saveza Srbije u Vrbasu raspitali smo se kako se odvija tehnički pregled po novim pravilima.

“Suštinski se nije promenilo mnogo toga i mi, što se tiče kontrole vozila, radimo kao i pre. Sada je Pravilnik nametnuo formu koja mora da se ispuni. Ona predviđa obavezu pregleda putničkog vozila u trajanju od 30 minuta, odnosno teretnog u trajanju od 45 minuta. Do sada nije bilo vremenski određeno koliko vozilo treba da se zadrži na liniji tehničkog pregleda. Novina je i obavezno fotografisanje vozila tokom kontrole. Propisan je čak i način slikanja, broj fotografija. Na fotografijama se jasno vidi stanje vozila jer se ono fotografiše sa prednje i zadnje strane, sa bočnih strana, kao i kilometar sat na istom. Sve ovo treba da smanji mogućnost da tehnički neispravno vozilo prođe kao ispravno”, kaže Dren Glušac, direktor Poslovne jedinice AMSS u Vrbasu.

Glušac dodaje da na njihovoj liniji tehničkog pregleda nije bilo negodovanja i prigovaranja od strane vlasnika četvorotočkaša.

“Sada i sami vlasnici vozila više pripreme automobil za pregled, neki se prethodno raspitaju kod nas ili se informišu u medijima pre nego što dovezu svoje vozilo. Uvek se nađu oni koji su nezadovoljni, bilo ih je i pre, ali većinom su svi razumni i razumeju situaciju”, ističe Glušac i savetuje vozačima da pre tehničkog pregleda, odvezu auto kod svog servisera kako bi od njega dobili sugestije šta je na vozilu problematično. Kako kaže, napukle šoferšajbne i nedostatak zadnjeg brisača najčešći su nedostaci zbog kojih se trenutno vozila vraćaju sa tehničkog pregleda u Vrbasu.

Ne traži se da vozilo bude kao kad je izašlo iz fabrike

Željko Butorović, kontrolor na tehničkom pregledu u PJ AMSS Vrbas, naglašava da se vozila ne vraćaju zbog sitnica koje nisu opasne po bezbednost saobraćaja, poput manjih pukotina na staklima, manjih ulubljenja od parkiranja i slično.

“To jesu nedostaci u odnosu na ono kako je vozilo izgledalo fabrički, ali ne utiču toliko na bezbednost i tolerišu se. Strogo se kontrolišu upravljački mehanizam, kočioni uređaji, svetlosno-signalni uređaji, pneumatici i veća oštećenja”, kaže Butorović.

“Obavezno fotografisanje vozila stvara problem linijama koje nisu radile kako treba, odnosno nisu radile savesno. I kod nekih od njih sada je prisutan strah, pa se desi da vraćaju i ona vozila koja zadovoljavaju kriterijum ispravnosti. Kako se sada sve fotografiše, bojeći se inspekcije, vraćaju građane i zbog sitnica koje nisu opasne po bezbednost saobraćaja, poput manjih pukotina na staklima, manjih ulubljenja od parkiranja i slično. To jesu nedostaci u odnosu na ono kako je vozilo izgledalo fabrički, ali ne utiču toliko na bezbednost i tolerišu se. Tako akcenat stavljaju na stvari koje nisu bitne, a vide se, a manje na one koje jesu bitne, a ne vide se. Pustiće vozilo koje nema ispravne kočnice jer se to ne vidi, a vratiće ga, recimo, ako je napukao far”, objašnjava Željko Butorović, kontrolor na tehničkom pregledu u PJ AMSS Vrbas.

Butorović naglašava da se, kao i ranije, na vozilu kontolišu upravljački mehanizam, kočioni uređaji, svetlosno-signalni uređaji, pneumatici i veća oštećenja. Ukoliko nije “prošao tehnički”, vlasnik ima rok od tri dana da otkloni smetnje na vozilu. Međutim, pojedinci, kada ih odbiju na jednom mestu, neretko odlaze na drugo kako bi tamo dobili potvrdu o ispravnosti vozila.

“Ovo je početak nečeg novog i na to se privikavamo i mi, i policija i građani, i mislim da će morati da prođe jedan period dok se ne prilagodimo i usaglasimo. Mislim da će za godinu dana sve biti znatno bolje i dobiti svoj pravi cilj, a to su bezbedna vozila na putevima”, poručuje direktor Poslovne jedinice AMSS u Vrbasu.