Razvoj školstva u Srbiji – Nova postavka u Gradskom muzeju

Prosvetni radnici, učenici, kao i celokupno građanstvo Vrbasa, imaće  u narednim danima jedinstvenu priliku da se upoznaju sa razvojem vaspitanja i obrazovanja u našoj zemlji kroz vekove. Ovo je moguće zahvaljući izložbi „Istorija školstva u Srbiji“ koja je danas svečano otvorena u Gradskom muzeju KC Vrbas.

Na otvaranju izložbe govorili su Aleksandra Milovanović, doktorka kulturoloških nauka i pomoćnica direktora Pedagoškog muzeja iz Beograda, kao  i Vesna Grgurović arheolog i rukovodilac Muzeja u Vrbasu, a takođe i direktorka Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ Tatjana Kažić i pomoćnica predsednika opštine Miljana Štulić, koja je otvorila izložbu.

„Svi prikazani eksponati nalaze se u Pedagoškom muzeju jer naš muzej nešto preko 120 godina prikuplja udžbenike i nastavna sredstva i štiti ovu građu od zaborava. Ovde je zastupljena prošlost srpskog školstva koja počinje od Srednjeg veka, a završava se Drugim svetskim ratom“, pojasnila je Aleksandra Milovanović.

Izložba je važna i za naš grad koji ima dugu obrazovnu tradiciju, a njeni pretežni posetioci bili su učenici i nastavnici Gimnazije „Žarko Zrenjanin“, jedne od najstarijih ustanova obrazovanja u našoj zemlji.