U Vrbasu otvorena izložba o ruskoj emigraciji

Večeras je u holu vrbaskog bioskopa otvorena izložba fotografija o ruskoj emigraciji, kojom je obeležen vek od dolaska prvih emigranata na ovdašnje prostore. Izložbu pod nazivom „Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici“ je izradio Istorijski arhiv Srema, a nakon više mesta u Sremu, u organizaciji Udruženja srpskog-ruskog prijateljstva „Rod“, ona je predstavljena i Vrbašanima. Otvorio ju je Aleksandar Konanihin, savetnik Ambasade RF u Beogradu i ataše za kulturu, a prisutnima su se obratili i Dejan Umetić, direktor Arhiva, kao i  Blagoje Eraković, zamenik predsednika Udruženja „Rod“.

„Odrastao sam u sovjetsko vreme, ali imao sam priliku da još osamdesetih godina boravim u tadašnjoj Jugoslaviji i da upoznam potomke Rusa koji su emigrirali iz carske Rusije i nastanili se u Beogradu. Bilo je zadovoljstvo čuti kako govore čistim ruskim jezikom Ljermontova i Puškina, koji se nije sačuvao u SSSR-u, a sačuvao se na ovim prostorima. Tome je doprinelo gostoprimstvo Srba i to što su omogućili da ti emigranti nastave ovde da budu Rusi. Da rade, uče i komuniciraju na svom jeziku. Ove godine obeležavamo i 85 godina postojanja Ruskog doma u Beogradu, koji je još jedna lepa spona srpsko-ruskih veza i služio je emigrantima“, naznačio je Aleksandar Konanihin.

U nastavku Dana ruske kulture, u Bioskopu će biti prikazani filmovi "Sobibor" (11. oktobra), "Morfijum" (18. oktobra) i "Skit" (25. oktobra). Sve projekcije su u 19 časova.

U umetničkom delu programa, poezijom se predstavila Jasna Arbanas, kao i učenici Osnovne muzičke škole iz Vrbasa Nikola Stanojević (harmonika) i Marko Milović (gitara).  Izložba je otvorena u okviru Dana ruske kulture, koji se tradicionalno priređuju u oktobru, i biće dostupna do 20. oktobra.