Knjiga o hodočašću Margite Baštinac predstavljena u Vrbasu

Vrbaska književna publika mogla je sinoć u čitaonici Narodne biblioteke „Danilo Kiš“  saznati više detalja o autorki Margiti Baštinac i njenoj poslednjoj knjizi „Znam šta tražim“. Kako sama književnica saopštava, u pitanju je prva knjiga na srpskom jeziku o čuvenom hodočašću u El Kamino de Santijago, hodočašću u Španiji starom nekih 12 vekova. Baštinac je hodočastila ovim putem čak četiri puta, nakon čega je napisala knjigu o svom prvom pohodu toj svetinji.

„Knjigom sam zapravo podelila svoju impresiju o tom prelepom hodočašću, na koje sam krenula sasvim nespremna, kao i o svim duhovnim i drugim bogatstvima koja sam tamo srela. Inače, u katoličanstvu postoje tri velika hodočašća. Često se kaže da se hodočasti u Jerusalim kako bi se našao Isus, u Rim da bi se našao papa, a u  Santjago hodočasiš kako bi pronašao sebe“, rekla je Baštinac.

Na promociji se moglo čuti da je knjiga „prepuna unutrašnje svađe“, kao i da je „psihoaktivna“. Sama književnica istakla je da je ovo njena „druga prva knjiga“, pošto je ranije napisala  štivo iz popularne psihologije pod nazivom „Možda ste već srećni?“. Knjiga o hodočašću se prevodi i na španski jezik.