Vrbas svečanostima obeležio Dan oslobođenja i opštine

Obeležavanje Dana oslobođenja i Dana opštine Vrbas počelo je polaganjem venaca na spomenik Palim borcima u Drugom svetskom ratu. Vence su pored delagacija opštine Vrbas i SUBNOR-a položile brojne delegacije. Ispred spomenika u centru grada održan je prigodan program, a okupljene građane pozdravili su predsednik opštine Milan Glušac,  predsednik Pokrajinske organizacije SUBNOR-a  Svetomir Atanacković  i poslanica skupštine AP Vojvodine, Jovanka Čolak.

Povodom Dana opštine u Bioskopu “Jugoslavija”, održana je svečana akademija, na kojoj su dodeljene Nagrade opštine Vrbas. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti: predstavnici ambasade Crne Gore, Ukrajine, predstavnici verskih zajednica, vojske RS, visoki predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici opština Herceg Novi, Bijelo Polje i predstavnici okolnih opština. Sve goste pozdravila je predsednica SO Vrbas Marjana Maraš, koja je i svim građanima čestitala Dan opštine.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade opštine Vrbas su:  Festival poezije mladih Vrbas, hirurg doktor Nebojša Perić i aneseziolog doktor  Vida Volić Zundanović iz Opšte bolnice u Vrbasu, Jovan Elezović, sportista iz Vrbasa i prof. dr Radovan Pejanović redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. 

Nagrada opštine Vrbas se dodeljuje kao najviše društveno priznanje u opštini Vrbas za izuzetne rezultate i najviša dostignuća i ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva od opšteg značaja za opštinu Vrbas, a čestitajući dobitnicima Milan Glušac, predsednik opštine i predsednik Komisije za dodelu ove nagrade  istako je da  ove godine Komisija nije imala ni malo lak zadatak.

“Počastovan sam što mogu da saopštim ovogodišnje dobitnike koji su svojim radom, sposobnošću, marljivošću, hrabrosti i humanošću učinili mnogo za sve nas. Iskreno se nadam da će nagrade koje danas dodeljujemo biti doprinos ukupnom radu i stvaralaštvu naših dobitnika. Verujem da će vrednost, entutijazam u ovom svečanom trenutku kojem nagrađujemo najvišim priznanjem opštine Vrbas, podsticajno delovati, pre svega na mlade, kako bi bili na ponos svojim porodicama, opštini i našoj zemlji“, rekao je Glušac.

Anesteziolog doktor Vida Volić Zundanović istakla je specifičnost posla kojim se bavi i zahvalila se svim kolegema u OBV. “Kolega doktor Perić i ja radimo vrlo specifičan posao, sve naše kolege i sve naše sestre se trude maksimalno da svoj posao odrade korektno i najbolje što znaju. Specijalno sam počastvovana  što sam dobila nagradu i zahvaljujem se opštini, građanima i svim našim pacijentima, kao i bolnici u kojoj radim. Takođe se zahvaljujem svojoj  porodici na razuamvanju“, rekla je dr Volić Zundanović.

Dobitnici nagrade, hirurg doktor Nebojša Perić i anesteziolog doktor  Vida Volić Zundanović iz Opšte bolnice u Vrbasu, odrekli su se novčanog dela nagrade u korist dece sa posebnim potrebama.

Vrlo slične reči zahvalonosti uputio je i hirurg dr Nebojša Perić: „Hvala svim građanima koji su mi pružili dobrodošlicu kada sam stigao u Vrbas, hvala prijateljima, porodici, neizmerno hvala svim kolegama, sestrama, tehničarima nemedicinskom osoblju, jer da nije njihove podrške, teško bi uspeli“.

Profesor dr Radovan Pejanović saopštio je vest da je Srbija  po indeksu ljudskog kapitala na listi svetske banke najbolja u regionu. „Srbija je zauzela 27 mesto od 157 zemalja na toj listi. U okviru indeksa ljudskog kapitala najvažniji su bili obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport, a ja bih dodao i naša bogata istorija stalno protkana borbom za slobodu. Ako je naša zemlja visoko rangirana u ljudskom kapitalu, onda ima nade nade za nas. Vrbaški privredni džin koga je tranzicija ozbiljno ranila, treba da se uspravi i da krene  napred onako kako je nekad uspešno i čvrsto koračao. Ja vam to želim od sveg srca uz iskrenu zahvalnost i veliko zadovoljstvo što ovu nagradu dobijam iz svog kraja od svojih ljudi, što je uvek najteže, ali i najmilije“, istakao je Pejanović.

Uspešni vrbaski sportista, rukometaš, Jovan Elezović naglasio je da je dobitnik brojnih priznanja, a da mu je ovo priznanje od grada u kome  je rođen veoma značajno. „Ova nagrada mi posebno znači jer sam rođen i odrastao u Vrbasu, ovde sam  i počeo karijeru. Smatram da je sport u velikoj krizi, jer u najvećoj meri zavisi od privrede koja već dugo vremena nije onakva kakva bi trebala da bude.  Nadam da će u narednom periodu to biti puno bolje“, rekao je Elezović.

Branislav Zubović, sekretar Festivala Poezije mladih je poručio: „Nema boljeg trenutka za književnost, za poeziju uopšte, od ovoga  kada grad koji nosi najlepše književne epitete, usudiću se da kažem u Evropi, poput ‘grada na pesnikovoj ruci’, ‘prvog olimpa u ravnici’ i ‘sigurne kuće za pesnike’. Upravo kada je  Festival ušao u šestu decenij postojanja,  prima i najznačajniju nagradu opštine Vrbas“.

Tokom svečane akademije prikazan je film o Vrbasu i koliko je urađeno u proteklih godinu dana, a svečani program izveli su recitatori KC Vrbas, pod rukovodstvom Vesne Drinčić Đilas i Hor „Bački pevači“.