Humanitarna akcija – Besplatne analize krvi u Klubu za stara lica

U okviru obeležavanja Dana opštine Vrbas, danas su penzioneri  u Klubu za stara i odrasla lica mogli besplatno da izvade krv i dobiju određene anlize. Akciju je organizovala laboratorija “Medlab” u saradnji sa opštinom Vrbas.  Oko 30 penzionera iskoristilo je ovu priliku, a predsednik  Udruženja penzionera Milić Mijović, prethodnog dana obavestio je penzionere sa nižim primanjima o mogućnosti da izvrše besplatne analize krv.

“Ovo spada u veliku pomoć mnogim penzionerima koji su željni da prekontrolišu svoje zdravlje. Drago mi je što je interesovanje  bilo veliko”, rekao je  Mijović i zahvalio se predstavnicima laboratorije Medlab.

Današnjoj akciji pridružio se i predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac. “Drugu godinu za redom ‘Medlab’ organizuje ovu akciju u okviru obeležavanja Dana opštine i nadam se da će biti tradicionalna. Voleo bih da postoji što više privatnih firmi sa izraženom socijalnom odgovornošću, kao što je Medlab”, rekao je Glušac.

Sa penzionerima je osim laborantkinja bio i vlasnik i osnivač  “Medlaba”, docent doktor Milan Ubavić. On je savetovao sve pacijente u vezi sa pripremom koja prethodi vađenju krvi.

“Pripreme za laboratorijske analize su izuzetno važne, ranije se tome nije pridavalo značaja, pa se često dešavalo da postoje različiti rezultati. Ako je priprema na adekvatan način urađena pola posla  je završeno. Ukoliko postoji hronična bolest koju treba pratiti tokom dužeg vremenskog perioda izuzetno je važno kako se pacijent vladao tokom prethodnog dana. Najbolje je da se pacijent ponaša uobičajeno i da poslednji obrok obavi  najkasnije do 20 časova, a nakon toga ništa da ne jede do sutradan kada je zakazano vađenje krvi. Ukoliko neko pije lekove i neophodan mu je obrok, treba sa sobom poneti lekove i doručak kako bi odmah posle vađenja krvi mogao da doručkuje i uzme terapiju. Ako se pacijenti pridržavaju ovih važnih saveta, dobiće se  najtačniji rezultati i tako uvideti stanje organizma. Takođe, laboratorijski nalazi će  biti na pravi način uporedivi sa sledećim nalazima”, rekao je dr Ubavić.

Kada je reč o gripu dr Ubavić savetuje građane da čim  osete prve simptome urade dve analize krvi kako bi lekar mogao tačno da dijagnostikuje o kom zdravstvenom problemu se radi.

“Svakom ko oseti bilo kakvu nelagodnost u smislu kijavice, gripe, kašlja, urinarne infekcije… savetujem da  u roku od 24 časa od izbijanja prvih simptoma, uradi dve jednostavne analze, koje se mogu uraditi   u vrbaskoj bolnici, ali i kod nas. Uradi se CRP i komplatna krvna slika  i u roku od 20 minuta su rezultati  gotovi. Lekar  na osnovu tih rezultata jasno vidi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekcija, a  u zavisnosti od analiza daje se ili ne daje antibiotik. U intreresu pacijenata je da poštuje ovo pravilo, jer se tako skraćuje postupak dijagnostike, a  smanjuje se i količina upotrebljenih lekova. Upotreba antibiotika je prešla sve razmere normalne upotrebe, zato što antibiotici ne samo da leče nego i uništavaju crevnu floru”, istakao je dr Ubavić i apelovao na  pacijente da se ne leče sami nego da se sa rezultatima jave svom lekaru, jer samo lekar može dati  pravilnu procenu zdravstvenog stanja.