Poezija kulture – „Nikolajevski nokturno“ Sunčice Radulović Torbica

Poetska zbirka „Nikolajevski nokturno“ Sunčice Radulović Torbica predstavljena je u vrbaskoj biblioteci u prisustvu autorke i jednog od recenzenata, književnika Miroslava Aleksića.  U pitanju je prva zbirka ove autorke, objavljena u martu i upravo  promovisana na Beogradskom sajmu knjiga, koja je dugo nastajala i sazrevala, s obzirom da je Radulović Torbica rođena 1965. godine.

„Dugo se čekalo da se pojavi ova knjiga, ali se pokazalo i da je autorkina „autocenzura“ bila sito za njenu poeziju. Sunčica Radulović Torbica svemu daje oblik sopstvenog bića, doživljenog i proživljenog, ali misao iznosi kroz već iskazane forme, kako u domaćoj tako i u svetskoj književnoj tradiciji, i zato je ona pesnikinja kulture“, rekao je Aleksić.

Da je ova autorka pesnikinja kulture, potvrđuje i naziv zbirke „Nikolajevski nokturno“. U njemu su objedinjeni nokturno kao muzička forma, koja je poezija noći, a sa druge strane taj nokturno je nikolajevski, po crkvi Novog Sada, specifičnom toponimu u kome se ogleda sama ideja tog grada i koji se vezuje za pesnike poput Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, ili za institucije kakva je Matica srpska. Kako je na promociji još pojašnjeno, to je i lični prostor u kom pesnikinja stvara i obitava.