Razmena iskustava u školama – Projekat SSŠ “4. juli”

U Srednjoj stručnoj  školi “4. juli”, danas  su se sastali predstvnici  Srednje mašinske škole iz Novog Sada, Tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice, Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin“ iz Kule i škole domaćina iz Vrbasa. Povod je projekat “Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”, koji je osmislio Tim za unapređenje nastave SSŠ “4.juli”, a realizuje se uz podršku Tima za razvoj međupredmetnih kompenzacija i preduzetništva.

Tokom ovog susreta škole su se predstavile  i razmenile iskustva o projektnoj nastavi. Na samom početku sve prisutne pozdravila je Anica Gračanin, direktorka SSŠ“4.juli“.„Ovo je izuzetno značajan projekat za našu školu, a predpostavljam da je jednako značajan i za škole koji su naši partneri u ovom projektu.  Razmenom iskustava i primera dobre prakse sigurno ćemo lakše i brže stići do zajedničkog cilja, a cilj nam je unapređenje kvaliteta nastave“, istakla je Gračanin.

Prema rečima Danice Paroški, pomoćnice predsednika opštine Vrbas, SSŠ “4.j uli” je škola koja sve više napreduje u svom radu, što potvrđuju upravo ovakvi projekti, kroz koje se između ostalog, širi pozitivna ideja u obrazovanju, što i jeste osnov obrazovanja. “Kad prosvetni radnici šire pozitivne ideje onda se to odražava i na učenike i unapređuje se kvalitet obrazovanja. Mene posebno raduje činjenica da se kroz ovakve projekte ogleda saradnja škola sličnih obrazovnih profila, jer razmenom iskustava uvek dolazimo do najboljih rešenja. Ovaj projekat govori o jednoj posebnosti obrazovanja, a to je da mi svi možemo da posedujemo jako puno znanja ali da je moć prosvetnog radnika da to znanje prenese generacijama koje se školuju. Nadam se da će iz ovakvih projekata izaći puno znanja  i iskustva, za učenike i nastavnike“, rekla je Paroški.

U okviru realizacije ovog projekta biće organizovani susreti škola po područjima rada koja postoje u ovoj vrbaskoj stručnoj školi, a na susretima će i ubuduće učestvovati nastavnici i učenici. Biće realizovani ogledni i ugledni časovi iz nastavnih sadržaja predviđenih planom i programom ili predstavljeni primeri dobre prakse, po izboru učesnika susreta. 

“Razvoj informacionih tehnologija i savremenih nastavnih sredstava uslovio je potrebu za promenu nastavnih metoda. Neophodno je da se u procesu sticanja i usvajanja znanja učenicima ukaže na korelaciju između nastavnih predmeta i da oni u tom procesu razvijaju međupredmetne kompetencije. Cilj našeg projekta je razmena iskustava o primerima dobre prakse i primeni novih metoda koje dovode do unapređenja nastavnog procesa”, pojasnila je Slavica Zečević, koordinator praktične nastave i nastavnik mašinske grupe predmeta u SSŠ “4.juli”.