Svečana akademija o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji

Opština Vrbas upriličila je sinoć Svečanu akademiju kojom je obeležena stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine tadašnjoj Kraljevini Srbiji, odnosno ulazak prostora severno od Save i Dunava u sastav Srbije.

Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, otvarajući akademiju u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“, naznačio je vrednosti slobode i ravnopravnosti, kao i multikulturalizma, koji su ispoljeni 1918. godine, a koji su se u Vojvodini, dodao je, sačuvali i do današnjih dana. Sa istorijskog aspekta o prisajedinjenju su govorili istoričari Slobodan Bjelica i Miroslav Jaćimović.

„Čitav mesec novembar posvećen je veku od prisajedinjenja. U nedelju smo u Novom Sadu imali vrhunac manifestacija, otvaranje Muzeja prisajedinjenja, otkrivanje spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću i svečanu akdemiju u Srpskom narodnom pozorištu. Drago mi je što se na ovaj način i opština Vrbas uključila u obeležavanje ovih događaja“, rekao je prof. dr Slobodan Bjelica i dodao da su se ključni događaji zbili na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, 25. novembra kada je 757 predstavnika Srba i drugih Slovena izglasalo odluku o uklujučivanju Banata, Bačke i Baranje u sastav Kraljevine Srbije.



O tome da je ovo bio proces koji je započeo znatno ranije, još naseljavanjem velikog broja Srba na ove prostore i borbom za autonomiju u Habzburškoj monarhiji na prostoru Južne Ugarske, kao i borba za očuvanje identiteta, više je govorio istoričar Miroslav Jaćimović, autor knjige „Od doseljenja do prisajedinjenja, Prvaci Srba u Vojvodini“.

„Borba Srba za očuvanje identiteta i stvaranje svog autonomnog prostora počinje napuštanjem područja koja zauzimaju Turci i seljenjem preko Save i Dunava. Tome su najpre doprineli predstavnici porodice Branković gradeći srpski identitet na novim prostorima. U ovoj monografiji ja sam istakao još i cara Jovana Nenada, mitropolita Stefana Stratimirovića i političare Svetozara Miletića i Jašu Tomića“, pojasnio je Jaćimović.



Program su upotpunili i članovi Hora „Bački pevači“ izvodeći srpsku himnu „Bože pravde“ i pesmu „Vostani Serbie“, dok je pesmu „Otadžbina“  recitovala Nataša Vignjević. Nakon svečane akademije, predstavnicima škola iz opštine su podeljene monografije „Od doseljenja do prisajedinjenja, Prvaci Srba u Vojvodini“.