OKONAS TEMA: Nekretnine u Srednjoj Bačkoj prodaju se u bescenje

Teški uslovi za život, udaljenost od gradova, nedostatak puteva, prodavnica, škola i vrtića i mala ponuda poslova glavni su razlozi napuštanja i zapuštanja sela i odlaska mladih. Takođe je evidentna pojava koncentrisanog razvoja Novog Sada i Beograda, a zapostavljanja manjih mesta i gradova, tako da su to najčešći razlozi seoba mladih, koji odlaze put ovih gradova.

Dok s jedne strane mladi ljudi beže iz vojvođanskih sela, kuće su sve dostupnije za prodaju, a kupci su opet stariji građani i penzioneri. Međutim, poslednjih godina svedoci smo  sve masovnije pojave iseljavanja stanovnika, koji zbog posla, trbuhom za kruhom, odlaze na rad u inostranstvo najčešće u Nemačku, Austriju, a u poslednje vreme i u Slovačku i Mađarsku i kada se snađu najčešće odlaze cele porodice i onda svoje kuće i imanja prodaju u bescenje.



Kuća i za 5.000 evra

Najdrastičniji primer obezvređenosti kuća ili prodaje u bescenje, su primeri iz Maloiđoške opštine gde se, recimo,  može kupiti trosobna kuća sa dvorištem i do 6.500 evra, kuća u Lovćencu koja ima dva izlaza na ulicu i prostire se na 100 kvadratnih metara košta neverovatnih 5.000 evra. Slične kuće u Malom Iđošu  dostupne su za 6.000 evra.

Prema informacijama kulske Agencije za nekretnine „Most“, iz  Sivca nekadašnjeg najvećeg sela bivše nam domovine, koji je nekada imao 11.000 stanovnika, a danas 8.000, unazad par godina mogla se kupiti pristojna kuća čak sa imanjem za svega 2.000 evra, a stanovništvo je najčešće išlo u Italiju. Nije ostao nepoznat za javnost i masovni odlazak Krsturčana u Kanadu, koji su takođe svoje kuće i imanja prodavali u bescenje. Stare kuće u Kuli prodaju se za vrednost i do 10.000 evra, s tim što je poslednjih godinu dana preko Komesarijata za izbeglice prodat veliki broj ovakvih kuća. Samo u toku ove godine prema evidenciji kulskog „Mosta“, bilo je dosta kupaca i  ovde je prodato stotinu kuća. Prodaju se  i stanovi u Kuli. Istini za volju, manja je potražnja u odnosu na kuće, a red veličina cena za stanove kreće se  za dvosoban stan od 17.000 do 25.000. evra.

Što se tiče prodaje  istih nekretnina u vrbaskoj opštini cene su nešto veće i jače u odnosu na druge opštine u regionu Bačke, kao i u srbobranskoj opštini, ali  i u ovim opštinama je sijaset kuća i napuštenih i na prodaju. Iz svega toga postavlja se i jedno pitanje da li je zaista naš ekonomski standard pao na ovako niske grane, a da  su kuće i nekretnine u susednim zemljama u okruženju precenjene, na primer za iste pare u Crnoj Gori ne možete kupiti nikakvu nekretninu. Ili  je odgovor u tome da ovaj prostor ostaje bez stanovništva koje po svaku cenu odlazi, jer nema od čega da živi  ovde i onda sve svoje prodaje „budzašto“?!