Tkačka radionica Aktiva žena Prve Mesne zajednice – Vredne Starovrbašanke

Priča o tkačkoj radionici sa ženama iz Starog Vrbasa počela je pre petnaest godina u Gerontološkom centru, kada je nekoliko humanih žena redovno posećivalo Gerontološki centar, u želji da pomogne izbeglim licima i starijim osobama. Jedna od njih je Stefanija Mažić, koja danas predvodi Aktiv žena Prve Mesne zajednice i tkačku radionicu.

U okviru Aktiva žena Prve Mesne zajednice u Vrbasu od  2004. godine postoji tkačka radionica. Za to vreme za rad na razboju obučeno je preko 40 žena. Nekoliko vrednih žena i dalje rade na razboju, druže se i uživaju praveći rukotvorine. Njihov rad je human, jer često nastale radove  poklanjaju ili prodaju, a novac usmere za pomoć deci.

„Redovno sam odlazila u Gerontolški centar, tamo sam skraćivala, prepravljala, šila sve što je trebalo izbeglim licima i starijim ljudima. To je bio moj način da im pomognem. U znak zahvalnosti, za nas  koje smo im  pomagale, organizovana je obuka za tkanje i rad na razboju. Svi koji su prošli obuku dobili su sertifikat, a iz Gerontološkog centra su nam poklonili prvi razboj“, priča Stefanija.

Ubrzo se grupa žena organizovala i počela gotovo svakodnevno da se bavi ovim ručnim radom. U početku je bilo problema sa neadekvatnim prostorom, ali njihovu upornost i entuzijazam prepoznali su u Prvoj Mesnoj zajednici i obezbedili su im prostor za rad. Trenutno u tkačkoj radionici ima 7 razboja, neke su dobili na poklon, a neke po konkursu od Pokrajinskog sekretarijata.  Pre desetak dana u ovoj tkačkoj radionici zatekli smo četiri vredne žene. U udobnom kutku među razbojima i šerenom vunicom, one su udubljene u svoj rad stvarale unikatne radove. Ono što se na prvi mah osetilo jeste pozitivna energija.

Mira Kostelnik (63), završila je srednju ekonomsku školu, nikada se ranije nije bavila ručnim radom, a sada kaže da je to ispunjava. Svaki slobodni trenutak koristi da dođe u tkačku radionicu i radi. Leona Segedi (59), kao građevinski tehničar najveći deo svog radnog veka provela je u nekadašnjem „Napretku“, a sada uživa družeći se dok tka ćilime u radionici. Najstarija od njih, ali ne i po duhu, snazi i spretnosti, Sofija Vuković (72), radila je kao administrativni radnik, a svoje penzionerske dane sada provodi mirno uz razboj iz koga proizilaze predivni radovi. I na kraju „glavni krivac“ tetka Stevka, Stefanija Mažić (66), čitav život provela je kao vrsna krojačica. Još uvek je puna ideja, raznih kreacija,  uvek u trendu i u koraku sa vremenom, kada su u pitanju modeli.

Sve ove žene različitih profesija okupila je ideja o humanom radu, proizvodnji ručnih i druženju. Da su njihovi radovi kvalitetni i visoko cenjeni potvruđuju mnogobrojne izložbe širom Srbije. Na svakoj izložbi ručnih radova,  njihovi radovi se izdvajaju i budu najzapaženiji. Osim ćilima, staza i prostirki za nameštaj, one proizvode i odevne predmete. Trenutno je najpopularniji pončo, a tu su i kostimi, džemperi… Najčešće rade po porudžbini, a preporuka zadovoljnih kupaca im je najbolja reklama.