Biblioteka obeležila 22. februar – Rođendan Ustanove i Danila Kiša

Promocijom knjige, Kulturni život Vrbasa u ogledalu zavičajne štampe 1872-1944, Marije Orbović bibliotekara i bibliografa, obeležen je 22. februar Dan biblioteke i rođenja velikog evropskog pisca Danila Kiša, čije ime nosi ustanova.

O knjizi je govorio  istoričar  Filip Krčmar koji je rekao da je njen cilj da istorijski obuhvati izdavaštvo od sedam decenija koje je autorka prikazala kroz  veliku građu i izučavanje relevantne literature. U ondašnjem kulturnom miljeu autorka izučava štampu grada, njen istorijat. Iako je Vrbas realtivno kasno imao štampariju, kvalitet izdanja štampanja Hajnriha Plesa i novina koje su izlazile govori drugačije. Novina  Vrbas Zajtung je jedan od listova koji je izlazio kako tada u Vrbasu, ali i posle rata u Nemačkoj. “Vrbas je bio tada sredina koja je pucala od kulturnog života i Biblioteka treba da bude ponosana na ovo svoje izdanje“,rekao je Krčmar. O knjizi je govorila i Marija Jovanca iz Matice srpske, predstavljajući autorku kao poznatog bibliografa kojoj je to  bila velika prednost u radu.Koristila je veliki  broj kataloga, materijala iz Narodne biblioteke Srbije, arhive Mađarske i Nemačke, publikacije, štampana izdanja, listove, časopise, novine i sve to hronološki sortirala. Marija Orbović, autorka kaže da je osećala veliku radost zbog otkrivanja velikog broja malo poznatih ili nepoznatih publikacaija, o tome kako je pronašla  vrbaski humoristički list iz 1903. godine u Segedinu, i kako su na ovaj način svetlost dana ugledale mnoge nepoznate publikacije, tako da je treći deo knjige posvetila upoznavanju kulturnog života grada toga doba.

Inače, direktorka Milijana  Radovanović, je  povodom Dana Biblioteke uručila najboljim i  vrednim čitaocima i članovima ove ustanove knjige na poklon.