Laureat Vitalove nagrade Zlatni suncokret Vule Žurić gost vrbaske Biblioteke

Sinoć je u vrbaskoj Biblioteci predstavljena knjiga „Pomor i strah“, autora Vuleta Žurića, koja je ponela nagradu Zlatni suncokret za najbolju knjigu na srpskom govornom području.

O  knjizi su sinoć govorili Vladimir Gvozden, Dragan Babić, članovi žirija za dodelu ovog književnog priznanja i sam autor Vule Žurić. Članovi žirija su izneli da  su imali pristiglih 150 književnih naslova za nagradu, a među prvih šest bio je i naslov „Neponovljiv kod“, Miroslava Aleksića, vrbaskog književnika. Međutim, žiri je jednoglasno doneo odluku o tome da Zlatni suncokret pripadne Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“. Nakon toga vrbaskoj publici gosti su prezentovali nagrađeni roman u interaktivnom razgovoru koji se vodio sa autorom i članovima žirija.

Dragan Babić je rekao da je pisac u jednom miljeu kada su moderne istorijske teme napisao  pesnički roman sa dalekom istorijskom  tematikom iz kraja 18. veka koja govori o pošasti kuge koja je zadesila tadašnje stanovništvo Srema i Iriga. Autor je rekao da to i nije tako daleki istorijski period od dvesta godina, i da je koristio u pripremi zapise iz toga vremena, kao i to da se bavio istorijom sa namerom da podstakne ljude da ono što se dešavalo iz onoga vremena može da se poredi i sa onim što se danas dešava. Pisac je koristio zapise jednog sveštenika koji se pominje u romanu kao i jednog jednog nemačkog lekara koji je pedantno beležio imena preko 2000 žrtava ove epidemije, rekavši da baš to što  nije zabeleženo je metafizika našeg nestanka i opstanka i naše zaboravnosti od koje nismo imuni ni danas.

Inače, Vule Žurić je književnik , rođen 1969 . godine u Sarajevu, koji je do sada objavio veliki broj romana, roman „Pomor i strah“ je napisao nakon objavljivanja romana „Republika Ćopić“, dobitnik je uglednih književnih priznanja.