Jubilej PSS u Vrbasu – 60 godina od osnivanja

Poljoprivredna stručna služba Vrbas obeležila je svečanom akademijom 60 godina od svog osnivanja. Tom prilikom, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je  da je ova stručna služba, tokom šest decenija postojanja, bila rasadnik vrhunskih stručnjaka i bavila se unapređenjem poljoprivrede u Zapadnobačkom okrugu.  

“Reputacija PSS Vrbas, sticana je,  pre svega znanjem, posvećenošću i pregalaštvom svih onih generacija agronomskih stručnjaka, koje su svih ovih godina bile u službi neposrednih poljoprivrednih proizvođača”, istakao je Radojević.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas Aleksandar Đuričković,  je rekao da ova služba svojim radom, osim opštine Vrbas, pokriva i opštine Kulu, Srbobran i Bečej, gde je u privatnom i državnom vlasništvu 142.000 hektara obradivih površina. “Reč je o opštinama, koje po statistici, spadaju red onih sa najplodnijim oranicama u Vojvodini, a Poljoprivredna stručna služba je na usluzi poljoprivrednicima ovih opština u domenu savetodavnog posla, analize zemljišta, izdavanja fitosertifikata, podrške u savetovanju u vezi sa tretiranjem zemljišta, kao i sve ostale prognoze potrebne poljoprivrednicima za bolje prinose. Naša služba radi  na jačanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranju navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva. Na ovaj način se posebno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i unapređenju proizvodnje, kako bi ona bila ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbednija”, rekao je Đuričković.