U Gradskom muzeju pravili srednjovekovnu pitu

U okviru akcije „Pozovi komšiju u Muzej“ danas je u ovoj ustanovi održana radionica pod nazivom „Srednjovekovni fast food“. Radionica koja je održana u saradnji sa Artist centrom iz Beograda imala je za cilj da otkrije tajne srednjovekovnog fast food-a i upriliči rekonstrukciju jednog od najomiljenijih i najčešće konzumiranih srednjovekovnih proizvoda takozvane brze hrane – pite.

Na licu mesta u vrbaskom Muzeju, Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i gastroheritolog, pokazala je posetiocima kako se tada spremala pita, a u radionici su učestvovali i učenici koji pohađaju smer kuvar u Ekonomskoj školi u Kuli.  U starim posudama koje su se koristile u srednjem veku zamešena je pita. Namirnice koje su koristili su: mast, jaja, integralno brašno, speltino brašno, sir, blitva i sremuš. Kore su se mesile rukama, a tanjile se grančicama sa rašljama.  Pita je ispečena na improvizovanom ognjištu u dvorištu Gradskog muzeja. Dok je pravila pitu uz pomoć učenika, Tamara je objašnjavala tadašnji način života ljudi, njihove navike i običaje.

“S obzirom da je ovaj mesec u Muzeju posvećen ugostiteljstvu i gastronomiji, rešili smo da povežemo savremeno doba sa prošlošću. Zato smo pozvali Tamaru Ognjenović, istoričarku umetnosti i gastroheritologa, koja se bavi istraživanjem srednjovekovne hrane”, rekla je Vesna  Grgurović, viši kustos u Gradskom muzeju Vrbasa. Radionica je bila vrlo uspešna, a posetioci su na kraju bili u prilici da probaju pitu.