Prof. dr Dušan Šćepanović govorio u Vrbasu o važnosti doniranja organa

Na temu „Kako da unapredimo transplantaciju organa u Srbiji“ predavanje je u Gradskom muzeju Vrbasa sinoć održao prof. dr Dušan Šćepanović, specijalista dečje hirurgije i dečje urologije, predsednik Transplantacijske mreže Srbije (TMS). Ovaj dugogodišnji lekar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu i sam je imao iskustva sa transplantacijom organa, jer mu je pre 12 godina presađeno srce.

„Posle kancera, bolest srčane slabosti jedna je od najopasnijih i najpodmuklijih koje izazivaju visok stepen smrtnosti u populaciji. Smrtnost iznosi čak 85% u roku od pet godina. Kod nas lekari i pacijenti prave nekoliko grešaka u njenom lečenju. Najpre pacijenti potcenjuju simptome srčane slabosti kao što su gušenje, otežan hod, nadutost trbuha i druge. Pogrešno se smatra da je jedina srčani problem infarkt, te dolazi do kasnog javljanja kardiologu. Veliki nedostatak je i pogrešna procena lekara koji ne šalju pacijente na totalne pretrage. A jedini lekovi za srčenu slabost su ili mehaničko srce ili transplantacija“, objasnio je Šćepanović.

Prenoseći svoja iskustva sa transplantacije od pre više od 12 godina koja je obavljena u Austriji, Šćepanović je pojasnio i psihičke i telesne teškoće koje osoba proživljava posle presađivanja srca. Na kraju je apelovao na veći broj donora, jer jedan donor može da spasi i do osam drugih ljudi.  Po broju donora na hiljadu stanovnika, Srbija je na neslavnom evropskom dnu. Na tribini se prisutnima obratila i narodni poslanik i predsednik SO Vrbas, Marjana Maraš, s obzirom da je organizator ovog događaja Forum žena Socijalističke partije Srbije, uz podršku Komisije za praćenje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas.