Odmor i rekreacija za korisnike “Zajedničkog programa za inkluziju” Crvenog krsta Vrbas

Prva grupa učesnika odmora i oporavka za decu i omladinu iz osetljivih grupa zaputila se u Dobre Vode, pored Bara u Crnoj Gori, u okviru saradnje sa udruženjem građana „Humanitarna familija“, ali i kao deo komercijalnog programa porodice Efović u ovom mestu. Učesnici iz ove prve grupe su korisnici “Zajedničkog programa za inkluziju” Crvenog krsta Vrbas. Oni učestvuju u radionicama koje realizuju diplomirani psiholog i diplomirani andragog, a cilj je osnaživanje korisnika za samostalni život kroz učenje veština neophodnih za samostalan život.

“Troškove smeštaja i ishrane obezbedila je opština Vrbas, a veliki broj lokalnih donatora se odazvao pozivu Crvenog krsta Vrbas da se uključe u obezbeđivanje artikala za ishranu tokom putovanja – Carnex, Vital, Swisslion, P.P.“Sava Kovačević“ A.D.“Swisslion“, pekara“Amra“, „Zlatna žita“, „Samba“ – deo artikala je i za druge dve grupe koje odlaze krajem juna na odmor i oporavak. Ovu prvu grupu je ispratila Danijela Ilić, član opštinskog veća SO Vrbas za socijalna pitanja, koja je pripremila i slatkiše i sok za ove mlade ljude tokom putovanja”, kazala je Tatjana Gluščević, sekretar CK Vrbas.

Crveni Krst Vrbas sprovodi niz aktivnosti a jedan  od projekata je i „Zajednički program za inkluziju“ koji je preko 15 godina a sve do maja 2018. godine finansirao Crveni Krst Srbije i Švajcarska agencija za saradnju i razvoj, a koji je namenjen deci sa smetnjama u razvoju. Ovaj projekat obuhvata aktivnosti koje unapređuju kvalitet života dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

„Cilj nam je da ovakvi programi nastave da žive jer benefite takvog programa imaju njeni korisnici a oni su ujedno i  članovi i volonteri Crvenog krsta Vrbas. Važno je da su ti korisnici prepoznati od strane društva i tim povodom im dajemo podršku za njihov napredak. Danas smo došli da im poželimo srećan put i ispratimo na more u Dobre Vode na odmor i oporavak. Nadam se da će ovo desetodnevno putovanje doprineti njihovom razvoju i da će dodatno podići nivo samostalnosti, jer će pored odmora promeniti sredinu i svakodnevnicu a ujedno će kroz organizovane radionice upoznati i nove ljude što je od značaja za njihovu dodatnu socijalizaciju“, naznačila je Danijela Ilić, član Opštinskog veća za socijalna pitanja.