Vrbas deo Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 20. septembra

Opština Vrbas pridružiće se ove godine Evropskoj nedelji mobilnosti, koja se obeležava od 16. do 22. septembra. Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje mera održivog transporta i poziva ljude da promene ponašanje u saobraćaju – opredeljujući se za alternativne vidove prevoza umesto automobila. Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i vožnja biciklom dok je slogan kampanje „Pešačite sa nama!“

Prema utvrđenom planu,  za sredu, 18. septembar, sa početkom u 10.00 časova u prostorijama opštine Vrbas zakazana su predavanja, dok je „Car free day“ u petak, 20. septembra. Zajednička vožnja biciklista Vrbasa predviđena je za četvrtak, 19. septembar. Ruta kojom će se zajedno voziti brojni Vrbašani izgleda ovako – ulica Maršala Tita, V proleterske brigade, Save Кovačevića, Bačka ulica, deo Ivana Milutinovića, Njagoševa, Svetozara Markovića, ponovo deo Bačke ulice, Narodnog fronta i završetak u centru grada. Okupljanje biciklista je u 17.30 časova, a vožnja kreće u 18.00 časova.

Organizatori skupa, uz podršku donatora Fondacije "Hajnrih Bel", obezbedili su poklon majce za učesnike, sa motivima prve kritične mase biciklista u Vrbasu.

Evropska nedelja mobilnosti se obeležava u preko 2.000 gradova i više od 50 država, a ove godine, na predlog lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja imaće svoje programe i u opštini Vrbas.