Eparhija bačka, sveštenstvo i vernici obeležili u Vrbasu eparhijsku slavu

Veliki broj vernika okupio se na platou ispred hrama Vaznesenja Hristovog u Vrbasu da dočeka arhijereje i sveštenike i prisustvuje svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Eparhije bačke. Svakog 6. septembra po starom, odnosno 19. septembra po novom kalendaru, kao slava, odnosno Patron ove eparhije obeležava se Čudo svetog arhangela Mihaila u Honi, a ovaj svetac i obeležavanje praktiju se od 1971. godine kao zvanična eparhijska slava.

Svetu arhijerejsku liturgiju ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a sasluživali su budimski Lukijan, niški Arsenije, banatski Nikanor, vranjski Pahomije, kruševački David, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, umirovljeni episkopi Filaret i Jovan, vladike bački Irinej i mohački Isihije, sveštenstvo i monaštvo Bačke eparhije i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve. Bilo je prisutno više od 100 aktivnih i umirovljenih sveštenika.

Po završetku liturgije, nakon koje se obratio i vladika bački Irinej i pozdravio okupljene poželevši im da dogodine i još mnogo leta obeležavaju svog zaštitnika, usledio je prigodan kulturno-umetnički program u kom su učestvovali pesnik Blagoje Baković, narodni guslar Miloš Laketić, Kulturno-umetničko društvo „Zavičajno vrelo“ iz Kucure, Etno grupa“Avaz“ iz Vrbasa,  glumac Mikica Petronijević i Pojci hrama Vavedenja presvete Bogorodice iz Vrbasa.

Iako je još u izgradnji, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Vrbasu od Krstovdana, 27. septembra 2019. godine, nedeljama kao i o svakom crkvenom prazniku, ubuduće će se redovno služiti svete liturgije.