Isporuka građevinskog materijala kroz program zbrinjavanja izbegličkih porodica

Porodica Vojnović iz Ravnog Sela prvi je sa spiska od 17 izbegličkih porodica kojima se od danas isporučuje pomoć u građevinskom materijalu, pojedinačno vrednim 4.500 do 9.000 evra a obezbeđenim kroz Regionalni stambeni program trajnog zbrinjavanja izbegličkih porodica. 

„Ovaj program sprovodi se u opštini Vrbas od 2015. godine. Ovoga puta imali smo proširenje akcije podele građevinskog materijala i uspeli smo da obezbedimo dodatna sredstva za sve porodice koje u prvom krugu podele nisu dobile podršku. Takvih porodica bilo je ukupno 19, a kako su dve odustale od učešća, podršku je dobilo 17 porodica koje ispunjavaju sve uslove. Ceo projekat ne bismo uspeli da izvedemo do kraja da nismo imali podršku Кomesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i vrednu donaciju Banka za razvoj Saveta Evrope. To je veoma važno za našu opštinu i naše građane, jer izbeglice koje godinama žive sa nama, neki od njih više od dve decenije, možemo sada već zvati našim građanima“, rekla je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća koja je zadužena za pitanja podrške izbegličkim porodicama.

Ilić je istakla da će realizatori projekta imati razumevanja za vremenske prilike koje slede i verovatno nemogućnost da se ogroman građevinski materijal koji stiže kroz podršku, utroši u propisanim rokovima, zbog čega će rokovi biti produženi. Ilić je izrazila nadu da će u budućnosti biti i novih sličnih projekata, kao i zadovoljstvo zbog činjenice da veoma brzo sledi polaganje kamena temeljca za izgradnju 14 stanova za izbegličke porodice u Vrbasu. „Za 14 stanova prijavilo se 28 porodica i već naredne nedelje, uz podršku ljudi iz Кomesarijata za izbeglice i migracije sačiniti preliminarnu listu porodica koje će dobiti stanove. Još uvek se proverava njihovo imovno stanje u Srbiji i zemlji porekla, u toku je završna obrada podataka i nadam se da ćemo uskoro uspešno okončati i ovu veliku, tačnije i najveću, akciju podrške i trajnog zbrinjavanja izbegličkih porodica. Posle roka za žalbe imaćemo i konačnu listu“, rekla je Ilić. Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.