Vrbas od 7. do 13. oktobra u duhu Dečje nedelje i prava deteta

Svečanom priredbom u Bioskopu „Jugoslavija“ u Vrbasu je danas počelo obeležavanje Dečje nedelje koje će trajati do  13. oktobra. Ove godine manifestacija obeležava značajan jubilej – 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta. Moto ovogodišnje Dečije nedelje je „Da pravo svako – dete uživa lako“. Priredbu su otvorile Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine Vrbas i Marjana Maraš, predsednica SO Vrbas i Odbora za obeležavanje Dečje nedelje. Nastupili su mališani iz PU „Boško Buha“ i sve četiri vrbaske gradske osnovne škole. 

Prema programu, 9. oktobra u 09.30 časova, biće upriličen sastanak predstavnika đačkih parlamenata povodom 30. godina od donošenja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Deca iz vrtića „Suncokret“ istoga dana posetiće Centar za fizičku kulturu, dok će u četvrtak, 10. oktobra u 16.00 časova, OŠ „Svetozar Miletić“ organizovati radionicu „Mediji i izražavanje“. U petak, 11. oktobra u 09.30 časova biće upriličen prijem za decu kod predsednika opštine. Istoga dana je na programu turnir u malom fudbalu za učenike osnovnih škola, u CFК „Drago Jovović“.

Niz aktivnosti u Dečijoj nedelji imaće i Crveni krst Vrbasa. Svakodnevno u prostorijama ove organizacije održavaće se radionice, izložbe i druženja namenjena deci iz marginalizovanih porodica, osobama sa smetnjama u razvoju i drugim. U petak, 11. oktibra u 17.00 časova, štićenici Udruženja za pomoć MNRO „Кućica“ će izvesti dramsku radionicu, dok će u nedelju, 13. oktobra u 11.00 časova, u Кancelariji za mlade, Udruženje građana „Multiart“ održati likovnu radionicu.

Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“ će povodom Dečije nedelje omogućiti besplatan ulaz za decu na bazen, u nedelju, 13. oktobra od 12.00 do 19.00 časova. PU „Boško Buha“ organizuje tradicionalnu akciju prikupljanja pomoći „Deca deci“, a Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ će u toku Dečije nedelje imati besplatan upis učenika prvih razreda osnovnih škola.