Postavljen novi krst na Evangeličkoj crkvi u Vrbasu

Na Evangeličkoj crkvi u Vrbasu danas je postavljen  potpuno novi krst, naprevljen od čvrstog kvalitetnog materijala, s ciljem da dugo godina traje. Današnjem postavljanju krsta na ovaj verski objekat,  prisustvovali su vernici, sveštenici ali i znatiželjni građani.

 

“Stavljamo novi krst što znači da ispočetka počinjemo sve.  Napravljen je potpuno novi krst  i kugla, koji će nadam se dugo godina stajati na vrhu crkve. Srećna sam što je konačno počela restauracija crkve. U planu je da se ova crkva koristi kao i Sinagoga u Subotici, za  koncerte i razne prigodne programe, ali u njoj će se, pre svega, obavljati bogosluženja. Za tako nešto nam nedostaju finansijska sredstva. Prioritet nam je bio da se uradi novi krov na crkvi, da bi se objekat sačuvao. Ovo je monumentalno zdanje u Vrbasu koje, sigurna sam, svim građanima znači. Evangelička crkva  je simbol  i Vrbasa i naše vere i reformacije“, rekla je Marta Dolinski sveštenik iz Subotice.

Prilikom skidanja prethodnog krsta, pre nekoliko meseci pronađena je poruka u kapsuli. Pretpostavljalo se da je to poruka koju su ostavili preci pre više od 100 godina. Međutim, poruka je bila oštećena, ali utvrđeno je da je u kapsulu stavljena 1955.godine. “Iako smo mislili da je poruka koja je pronađenja prilikom skidanja prethodnog krsta potiče od pre više od 100 godina, ispostavilo se da nije. Poruka je od 1955. godine i u njoj su pisali podaci o izgradnji. Naznačeno je da je izgradnja trajala od 1816. do 1820. godine. Postoje potpisi ljudi iz crkvene opštine, ali nije bilo nikakve poruke“, rekla je Marta Dolinski.

Prilikom današnjeg postavljanja krsta u kapsulu je stavljena nova poruka. Osim podataka o tome šta je rekonstruisano proteklih meseci i šta je u planu, budućim pokolenjima poslata je poruka u vidu blagoslova.