Nagrada „Bajo Džaković” Branislavu Zuboviću za knjigu pesama „Tremor“

Savet 35. književnog festivala „SRPSКO PERO“ ove godine ustanovio je nagradu „Bajo Džaković” u čast idejnog tvorca, osnivača i dugogodišnjeg umetničkog direktora festivala Baju Džakovića koji je preminuo oktobra 2018. godine. Nagrada „Bajo Džaković” dedeljuje se već afirmisanim autorima srednje generacije za najbolju knjigu pesama ili kratkih priča objavljenu između dva festivala.

Žiri u sastavu Bratislav Bata Milanović, predsednik i članovi Ivan Lalović književnik iz Beograda i Milan Jakovljević, predsednik Saveta festivala, jednoglasno su odlučili da prvu književnu nagradu „Bajo Džaković” za književno umetnički izraz koji na upečatljivo buntovan način prkosi anomalijama epohe, sveta i života dodeli pesniku Branislavu Zuboviću za knjigu „Tremor“ objavljenu 2020. godine u izdanju Udruženja književnika Srbije.

Branislav Zubović diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlen je u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš” u Vrbasu kao urednik književnog programa i izdavačke delatnosti. Od 2008. godine je sekretar Festivala poezije mladih. Od 2017. je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost „Trag” koji obhavljuje biblioteka iz Vrbasa. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.