Obezbeđen novac za obnovu Reformatorske crkve u Vrbasu

Obeležavanje 200. godina od kada je sagrađena Reformatorska crkva u Vrbasu, moglo bi svečano da bude u obnovljenoj zgradi. Ova crkva koja se nalazi u centru grada izgrađena je između 1822. i 1824. godine, na osnovu planova Jakoba Neuschvendera iz Kule. Orgulje su završene 1842. godine, a kula 1861. godine.

Istvan Denes Szilagii, pastor reformirane parohije u Vrbasu, rekao je da postoji velika potreba za obnovom crkve, za šta su sredstva već bila obezbeđena. Međutim, obnova je suprotno od gradnje: prvo se mora u potpunosti obnoviti krov, zatim se preseku i izoluju zidovi, a nakon toga fasada i cela crkva moraju ponovo biti malterisani. Prema njegovim rečima obnova krova je najvažnija.

“Podršku smo dobili od Fondacije Teleki Laslo u Budimpešti. Sam administrativni postupak trajao je jako dugo i dok smo stigli tamo da započnemo sa radom, dobavljač je umro. Hidroizolacija zidova finansira se iz Nemačke, a Mađarsko nacionalno veće je obećalo podršku ponovnom malterisanju. Tako da već imamo novca za obnovu i svima se zahvaljujemo. Za sada je sve stalo, jer administrativne barijere treba ponovo prevazići da bi se popravio krov”, objasnio je pastor iz Vrbasa. On je istakao da je crkva poslednji put obnovljena 1985. godine, ali krov nije oštećen, a malter i boja su u međuvremenu otpali, isprani kišom. “Struktura zgrade je stabilna, zidovi ne pucaju, i mislim da ako krovna konstrukcija može da se obnovi, ostalo će ići mnogo lakše. Ne želimo da žurimo s poslom, a ne želimo ni da se novac koji već postoji rasipa, zbog čega je potrebno pažljivo planiranje. Zgrada je trajala dve stotine godina, mislim da još nekoliko godina ne znači mnogo. S druge strane, luteranska i reformatorska crkva postale su gotovo simbolične u centru grada, a siguran sam da je i u interesu grada da najuži centar bude lep i sređen. Svi se nadamo da, uz pomoć dobroga Boga, već možemo da proslavimo 200. godišnjicu u obnovljenoj reformatorskoj crkvi”, rekao je pastor reformatorske župe Vrbas.

L.P.