Svečano otvoren 53. Festival poezije mladih

Vrbas je pedeset i treću godinu zaredom u znaku poezije zahvaljujući Festivalu poezije mladih, manifestaciji koja je održavana i u najteža vremena,  poput NATO agresije 1999. godine ili velikih poplava u našoj zemlji pre par godina, pa nije odložena ni zbog pandemije. Istina, Festival nije održan u maju, već u septembru, ali će ispinuti sve svoje programe, promovisati mlade pesnike i njihove starije kolege. 

FPM otvoren je po tradiciji u vrbaskoj Gimnaziji programom „Izlet u prozu“  i predstavljanjem književnika Vladimira Pištala, a u muzičkom delu nastupom Hora „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina.  Prisutne su pozdravili sekretar FPM, Branislav Zubović i Marija Milinić, pomoćnica predsednika opštine Vrbas.

Centralni program otvaranja bio je posvećen Vladimiru Pištalu, rođenom u Sarajevu 1960. godine, jednom od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. „Tesla, portret među maskama“, „Milenijum u Beogradu“, „Venecija“, „Sunce ovog dana – Pismo Andriću“ neki su od najpoznatijih Pištalovih romana, koji se prevode ili su već prevedeni na mnoge svetske jezike. Dobitnik je NIN-ove nagrade i mnogih drugih književnih nagrada. Zajedno sa piscem o opusu koji stvara, posebno o knjizi eseja „Značenje džokera“, govorili su pisci i književni kritičari Mileta Aćimović Ivkov i Nenad Šaponja.

Vrbašane do zatvaranja Festivala, u subotu 25. septembra, i proglašenja laureata, očekuju brojni programi.