Uručeni ključevi 14 novoizgrađenih stanova izbeglim licima

U Vrbasu su danas uručeni ključevi od 14 novoizgrađenih stanova namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9. Ukupna bruto površina zgrade je 1.098 m2, a vrednost radova iznosila je 596.222,13 evra.

Dogaćaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jasna Bjelica, članica Opštinskog veća zadužena za socijalna pitanja, Gerhard Salzer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Jovan Lazarov, šef kabineta Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

„Regionalni stambeni program u Srbiji ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroenijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Komesarijat za izbeglice i migracije je mnogo uradio u pružanj pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima. Naravno, najznačajniji rezultati su u vezi sa stambenim zbrinjavanjem, u okviru ovog programa korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 7.101 stambeno rešenje, a kada govorimo o Vrbasu ukupno je dodeljeno 266 stambenih rešenja, od toga 69 putem regionalnog stambenog programa. Danas je važan dan za 14 porodica koje su konačno dočekale svoj novi dom. Komesarijat za izbeglice i migracije će nastaviti odgovorno da brine o svim ugroženim licima koja su morala da napuste svoje domove, do kraja ovog projekta koji se završava 30. juna zbrinućemo još oko 300 porodica“, rekla je komesarka Nataša Stanisavljević.

Jasna Bjelica, članica Opštinskog veća zadužena za socijana pitanja, istakla je za vrbas.net da je danas je važan dan za opštinu Vrbas.

„Danas se 14 izbegličkih porodica useljava u nove stanove, ovde u Vrbasu, u naselju Vinogradi, u ulici Josifa Pančića. Ova predivna zgrada, izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa koji je realizovan u saradnji Evropske unije, Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i opštine Vrbas, od danas će biti dom 14 porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući Evropskoj uniji u gradnju objekta investirano je više od pola miliona evra, a opština Vrbas je obezbedila i opremila lokaciju za gradnju i sprovela konkurs izbora korisnika stanova“, rekla je Jasna Bjelica.

Opština Vrbas je od 2016. godine, u saradnji sa Vladom Srbije i Komesarijatom za izbeglice, kroz razne programe omogućila rešavanje stambenog pitanja za 113 izbegličkih porodica.