Tretmani suzbijanja komaraca 14. i 15. jula

Tretmani suzbijanja komaraca iz vazduha i sa zemlje, na području opštine Vrbas biće izvedeni 14. i 15. jula, saopštila je Ciklonizacija AD.

„U skladu sa povoljnim meteorološkim uslovima i optimalnom temperaturom za izvođenje efektivnog tretmana, tretmani suzbijanja odraslih formi komaraca cele teritrorije opštine Vrbas, iz vazduha biće izveden 15. jula u periodu od 05.00 do 06.30 časova prepodne, dok će sa zemlje tretman biti izveden 14. jula u periodu od 20.30 do 22.30 časa.

Iz vazduha tretiraće se zaštitne zone uz naselja, duž kanala u Kucuri i Savinom Selu, dok će se u Vrbasu tretirati zone duž Velikog bačkog kanala, deponije, šećerane, Karneksa, PD ‘Sava Kovačević’. Tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina iz vazduha i deltametrina sa zemlje.


Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje jedan dan.


Kao pripremu za adulticidni tretman od 14. jula, Ciklonizacija će izvoditi hemijski larvicidni tretman larvi komaraca po kanalima. Tretman nije opasan za pčele“, navodi se u saopštenju.