Veliko priznanje za kulturu Festivalu poezije mladih

Festival poezije mladih ovogodišnji je dobitnik nacionalne „Povelje“ koju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokrovoteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, dodeljuju za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti – nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje je održano 06. decembra 2023, nagradu koja se sastoji od povelje grafičkog lista, u ime Festivala primio je književnik i bibliotekar Branislav Zubović, sekretar Festivala poezije mladih.

„Ne može se zamisliti savremena srpska i ne samo srpska književnost bez Festivala poezije mladih. Ovo ugledno, nacionalno priznanje je rezultat rada koji traje 55 godina. A da se radilo i da se radi dobro i kvalitetno dokazuje ‘Povelja KPZ Srbije’. Naš Festival je odavno postao književni brend ne samo u Srbiji već i u regionu, a Kulturni centar Vrbasa i Javna biblioteka ‘Danilo Kiš’ su prestižne institucije u kulturi. Podsetiću da ovo nije prva velika nagrada za Festival. Od 2008. godine, od kada sam na čelu Festivala, dobili smo nagradu ‘Simo Matavulj’ Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos kulturi, te Oktobarsku nagradu Vrbasa. ‘Povelja’ se izdvaja po tome što je to priznanje za trajni doprinos kulturi Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, ali i dijaspore, i mogu da je dobiju samo oni koji su ostvarili na tim prostorima vrhunska dela i rezultate“, izjavio je Branislav Zubović za medije.