Novi roman Gorana Labudovića Šarla

Književnik Goran Labudović Šarlo objavio je krajem 2023. godine novi roman – „Revers za nebesku prugu“, u izdanju novosadske “Agore“. Posle dva čitana i od kritičara i čitalaca visoko ocenjena romana – “Kako sam uhvatio bidermajer“ i “Vetruška u danima neba“, Labudović se oglasio trećim u kome nastavlja dosadašnji stil pripovedanja. Ovog puta, reč je o romanu čija se radnja odvija „na domaku sna i prošlosti, jave i budućnosti, sa dominantnim realističkim metodom prikazivanja stvarnosti i veoma jasnim referencama na brojna kulturno-istorijska dešavanja u širem vremenskom luku“.

„Goran Labudović Šarlo u svom trećem romanu ‘Revers za nebesku prugu’ čitaoce vodi na neobično putovanje, u kojem se autor vešto, i na već prepoznatljiv način, poigrava vremenom i tokovima pripovedanja, sa istorijskim i anegdotskim sekvencama, oblikujući jedan autentični narativ poetsko-dokumentarnog. Likovi, socijalno i psihološki iznijansirani, simbolički se smenjuju od jedne do druge železničke stanice, otvarajući niz neočekivanih dijaloga, među kojima su: Mijo Bulatović, Miroslav Krleža, Saša Božović, Isidor Papo, Đorđe Genčić, Libero Markoni, Milan Konjović, Branko Ćopić, Dušan Matić… I galerija usputnih sabesednika i putnika. Dva železničara Limun i Božur, promenili su više država, pogleda na svet i ljude, dešavanja u čoveku i oko njega, kao da istovremeno nadgledaju sam svet romana proveravajući na stanicama – budućnost“, zapisao je u recenziji Nenad Šaponja, urednik.

„Zahvaljujući modernim tehnologijama i upornosti poštonoša, ovaj roman je našao svoje adresate u Londonu, Njujorku, Čikagu, Bordou, Cirihu, Johanesburgu i Oslu, i kod nas u knjižarama i domovima mojih prijatelja. Jedan mejl, upravo iz Čikaga kaže, između ostalog, da od jednog staničara nismo mogli da očekujemo knjigu o baletu, ali o železnici i njenim ljudima jesmo“, rekao je Labudović.