Održani VI susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva

VI susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva održani su juče u organizaciji Udruženja “Rod” i opštine Vrbas. Po prvi put na ovim susretima pored mnogobrojnih udruženja iz Republike Srbije, prisustvovali su i predstavnici udruženja iz Republike Srpske i Crne Gore.
Povodom 70 godina od oslobođenja opštine Vrbas od fašizma u Drugom svetskom ratu, savetnica u ambasadi Rusije Irina Gnetkova, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik opštine Vrbas dr Bratislav Kažić, kao i predstavnici srpsko-ruskih udruženja i društava, prisustvovali su polaganju venaca na spomenik na Trgu crvene armije.
Pozdravljajući prisutne, savetnica u ambasadi Rusije Irina Gnetkova isatkla je da je Vrbasko udruženje srpsko-ruskog prijateljstva “Rod” jedno od aktivnijih udruženja u Srbiji. “Drago mi je što postoji veliki broj udruženja koja neguju srpsko ruske odnose. O nekim udruženjima u ambasadi znamo mnogo, upravo zahvaljujući njihovom radu. Očekujem dobre rezultate i informacije nakon ovog susreta. Ambasada Rusije stoji na raspolaganju koliko može svim udruženjima za realizaciji njihovih ideja”, rekla je Gnetkova.
Dobrodošlicu svim gostima požleo je predsednik opštine Vrbas dr Bratislav Kažić. “Raduje me činjenica da je udruženja koja neguju bratske dnose sa Rusijom mnogo. Lično sam se uverio u gostoprimstvo i srdačnost ovog naroda prilikom boravka u Rusiji. Opština Vrbas će uvek podržavati i inicirati ovakve skupove”, rekao je Kažić.
U velikoj sali Skupštine opštine Vrbas održan je okrugli sto, a nakon toga svečani program u Gimnaziji “Žarko Zrenjanin”. Tom prilikom dodeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos u radu i afirmisanju srpsko-ruskog prijateljstva, i to Ljubu Srdanoviću, Đoki Vujićiću, Ljubomiru Kaponji, Aleksandru Hornjaku I Vojisalavu Pejoviću. U ime srpsko–ruskog udruženja “Rod” zahvalnice je uručio predsednik udruženja Radoljub Uskoković. “Susreti na kojima se obeležava važan istorijski datum prilika su za unapređenje saradnje društava kao i produbljivanje poslovnih kulturnih prosvetnih I sportskih veza sa predstavnicima Ruske Federacije u Republici Srbiji”, rekao je Radoljub Uskoković i istakao da udruženje srpsko-ruskog prijateljstva ima podršku od mnogobrojnih Vrbašana.


[cwa id=’str-vesti-12-naslova’]