Štrajk u Republičkom geodetskom zavodu

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

JEDINSTVENA ORGANIZACIJA SINDIKATA
SINDIKAT  „NEZAVISNOST“
SINDIKAT ZAPOSLENIH REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Š T R A J K A Č K I  O D B O R

OBAVEŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani, obaveštavamo Vas o predstojećim dešavanjima u Republičkom geodetskom zavodu. Primena Zakona o načinu za određivanje maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kao i Predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu državnih organa na primeru RGZ-a pokazuju visok stepen neusklađenosti javnih politika u Republici Srbiji. Smanjenje broja stalno zaposlenih za 123, ukidanje 450 nepopunjenih radnih mesta i raskid ugovora sa više od 700 lica koja su angažovana po osnovu ugovora o delu, dovodi do nemogućnosti izvršavanja postojećih poslova u RGZ-u. Pored toga Zakonom o ozakonjenju se više puta povećava obim posla zbog legalizacije 1,5 miliona objekata a postavlja se i rok za uspostavljanje elektronske građevinske dozvole. Pored toga drastično se smanjuje i buxet RGZ-a za narednu godinu bez obzira što će povećani obim poslova iziskivati  značajne dodatne troškove kancelarijskog materijala i tehničke opreme.
Ovim Odlukama direktno se ukida više od 50 Službi za katastar i to u najmanjim i najnerazvijenijim opštinama, gde se građanima i lokalnim samoupravama ograničava pravo i dostupnost korišćenja podataka koji su upisani u katastru kao javnom registru.
U cilju izražavanja nezadovoljstva ovakvim merama Vlade RS i odnosom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prema RGZ-u, reprezentativni sindikati su na preporuku Zbora zaposlenih doneli Odluku o stupanju u ŠTRAJK u svim organizacionim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda. Početak Štrajka je u utorak 15.12.2015 godine u 7.00 časova.
Obaveštavamo sve građane korisnike usluga Republičkog zavoda da  će u vreme Štrajka doći do zastoja u funkcionisanju redovnih aktivnosti katastara. U tom kontekstu apelujemo na razumevanje i podršku javnosti našim zahtevima, koji su pre svega okrenuti ka očuvanju funkcionalnosti i efikasnosti RGZ-a i katastara kao organizacionih jedinica, što u uslovima restrikcije i racionalizacije radnih mesta nije moguće.
Nadamo se da će nadležne institucije u razumnom roku prihvatiti naše opravdane zahteve i uz svu argumentaciju koju smo im dostavili ispraviti odluke koje su dovele do ove situacije i blokade rada Zavoda.
O detaljnim informacijama možete se informisati preko osobe za komunikaciju sa medijima kao i u samim Službama za katastar.

Kontakt telefon 063/505-480 – Nebojša Pejčinović
064/3421976

U Beogradu 09.12.2015 god

potpisi_rgz


[cwa id=’str-vesti-8-naslova’]