Sećanje na Duška Trifunovića

Sećanje na Duška Trifunovića – Književno veče u vrbaskoj Biblioteci

Bio je pojam pesnika

Stigao do pesničkih visina, misionar poezije koju je utkao i u savremenu rok scenu bivše Jugoslavije, čudo od pesnika, duša književnog života. Ovo su samo neke od reči i konstatacija, koje su izgovorili pesnikovi prijatelji, poznavaoci, sami književnici Stevan Tontić, Pero Zubac, Milan Gutić i Branislav Zubović u vrbaskoj Biblioteci Danilo Kiš koja je obeležila 10 godina od smrti velikog pesnika Duška Trifunovića.
Malo je onih koji i danas ne znaju i ne pamte pesme: Ima u tome nešto što me nećeš, Šta bi dao da si na mom mjestu, Život je maskenbal, Glavo luda… pesnika Duška Trifunovića.
Ima neka tajna veza, takođe njegova vanvremenska pesma potvrdila je da ona postoji između ovog duhovnog oca vrbaskog Festivala poezije mladih i ovog grada, ali i mnogih drugih gradova i generacija..Duško Trifunović preminuo je 23.januara 2006. godine, a vrbaski iskreni prijatelji poezije obeležili su sećanje na svog nekada vrlo dragog gosta. Trifunović je bio više poznat nego čitan pesnik, citirao je Zubović, na književnoj večeri reči koje je izgovorio o Dušku, Rajko Petrov Nogo, ali je malo onih pesnika  čije smo pesme i stihove na pamet znali i zaljubljeno izgovarali, recitovali i pevali. Možda je i najtoplije o Dušku govorio, naravno onako kako to pravi prijatelji samo mogu, Milan Gutić, predsednik Instela, koji se prisećao druženja, anegdota vezanih za život ovog i danas živog pesnika. O zbirkama knjiga poezije izašlih iz Duškovog pera govorio je Stevan Tontić izgovarajući možda i najpotresniju sintagmu, koja sve govori o ovom pesniku, a kaže da je bio okrutni čistač sa obe strane Hrista. O prijateljstvu sa pesnikom i sećanjima kroz sopstvene stihove i poeziju Pero Zubac je opisao veličinu moći Duškovog stiha i strašnu prazninu, koju oseća za  prijateljem koga više nema. A ni vrbaska publika nije bila manje dirnuta ovom izvanrednom večeri stiha i poezije, gde su pesme izgovarali maestralno recitovali članovi Dramskog studija Kulturnog centra Vrbas. Književno veče koje potvrdilo da i danas postoji neka tajna veza između Duška i Vrbasa.


[cwa id=’str-vesti-14-naslova’]