Štrajk u zdravstvu

Sva tri reprezentativna sindikata zaposlenih u Domu zdravlja „Veljko Vlahović“ održali su jednočasovni štrajk upozorenja. Time su se zdravstveni radnici iz vrbaskog Doma zdravlja pridružili zaposlenima u zdravstvu u celoj zemlji koji su nezadovoljni što nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti uključeni u predlog Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Inače, po odredbama novog zakona, zdravstvenim radnicima bi bila umanjena mesečna nadoknada, jer se, između ostalog, predviđa ukidanje naknade za minuli rad, ukidanje naknade troškova za ishranu, kao i pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora.
Zaposleni u Domu zdravlja „Veljko Vlahović“ su istakli da će poštovati minimum procesa rada, kao i da pacijenti koji su hitni slučajevi neće trpeti zbog štrajka. Služba hitne medicinske pomoći i Služba za zdravstvenu zaštitu dece su radili redovno.
Zaposleni u Opštoj bolnici Vrbas nisu se pridružili štrajku upozorenja jer, kako je istaknuto, u ovoj zdravstvenoj ustanovi već postoji manjak zaposlenih tako da bi obustava rada uticala na pružanje usluge pacijentima.
„Zdravstveni radnici iz vrbaske bolnice podržavaju inicijativu za ostvarivanje zahteva koji su navedeni. Ukoliko dodje do štrajka većih razmera, pridružiće se i zaposleni koji budu mogli da obustave rad, a da zdravlje pacijenata ne bude dovedeno u pitanje“, saopšteno je iz Opšte bolnice Vrbas.


[cwa id=’str-vesti-14-naslova’]