Upoznaj svet zanimanja i odaberi pravo za sebe

Sajam profesionalne orjentacije održan je danas u holu CFK „Drago Jovović“ u Vrbasu. Svoju obrazovnu pondudu na Sajmu je predstavilo dvanaest srednjih škola i dvanaest fakulteta iz gradova regiona, Novog Sada i Beograda. Pod motom „Upoznaj svet zanimanja i odaberi pravo za sebe“, osnovcima i srednjoškolcima iz cele opštine Vrbas, kao i susednih gradova Kule i Srbobrana, predstavljeni su brojni obrazovni profili, profesije i usmerenja, kao i druge mogućnosti i pogodnosti ukoliko se odluče za neku od ovih ustanova. Prema rečima sajam_s1Nebojše Ćetkovića iz Kancelarije za mlade opštine Vrbas, za sve učenike obezbeđen je neposredan kontakt sa predstavnicima srednjih škola i fakulteta u okruženju, poznatih po veoma dobrim programima i rezultatima u obrazovanju. „Na sajmu se predstavilo 12 srednjih škola i 12 fakulteta i verujem da su učenici naših škola mogli da steknu objektivnu sliku šta mogu dobiti školovanjem u nekoj od ovih ustanova. Nadam se da su promocije pomogle onim koji još uvek imaju dileme gde nastaviti školovanje“, rekao je Ćetković. Sajam profesionalne orijentacije organizovali su zajedno Kancelarija za mlade opštine Vrbas i Nacionalna služba za zapošljavanje Vrbas. U okviru Sajma profesionalne orjentacije održana je i prezentacija istraživačkog centra Petnica. Cilj prezentacije je da se učenici upoznaju na koji način mogu da se uključe u ovaj istraživački centar i kako izgledaju programi koji je sprovode. Prema rečima Vujadina Zdravkovića, stučnog sardnika Petnice, koji je učenicima prezentovao rad istraživačkog centra godišnje postoji 16 seminara namenjenih učenicima i nastavnicima. “Učenici mogu sami da se prijave na konkurs, a sve škole dobijaju pozive za polaganje prijemnog ispita. Jako je veliko interesovanje, broj prijavljenih učenika je tri do četiri puta veći od onoga koji mogu da se upišu. Sada je kapacitet proširen sa novim smeštajnim objektom i novom laboratorijom, a ima preko 3.300 članova”, rekao je Zdravković. Prilikom prezentacije Zdravković je rekao da se u istraživačkom centru Petnica ne dodeljuju nikakvi sertifikati ni diploma, ali samo učešće može da bude dobra kvalifikacija u radnoj biografiji. Programi u Petnici se odvijaju tokom cele godine, I to tokom zime teorijski seminari, a kasnije praktični.
Inače, na Sajmu profesionalne orijentacije predstavili su se: Ekonomsko – trgovinska škola, Kula; Gimnazija i ekonomska škola „Svetozar Miletić“, Srbobran; Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci; Računarska gimnazija „Smart“, Novi Sad; Srednja optičarska škola „Pašćan“, Novi Sad; Srednja stručna škola „4. juli“, Vrbas, Gimnazija „Žarko Zrenjanin“, Vrbas; Srednja medicinska škola „Kozma i Damjan“, Vrbas; Srednja škola „Milan Petrović“, Novi Sad; Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“, Kula; Srednja umetnička škola „Bogdan Šuput“, Novi Sad; Srednja poljoprivredna škola, Futog.
Od visokoobrazovnih ustanova predstavljeni su: Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad; Ekonomski fakultet, Subotica; Pravni fakultet, Novi Sad; Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“, Novi Sad; Visoka tehnička škola strukovnih studija, Zrenjanin; Tehnološki fakultet, Novi Sad; Tehnički fakultet, Zrenjanin; Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad; Visoka zdravstvena sanitarna škola strukovnih studija „VISAN“, Beograd; Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Defektološki fakultet, Beograd, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.

sajam_s2


[cwa id=’str-vesti-8-naslova’]