Kamp udruženja Multiart – „Podržimo porodicu – Gučevo 2016“

Kamp 2Udruženje „Multiart“ i ove godine organizovalo je kamp, ovoga puta pod nazivom „Podržimo porodicu–Gučevo 2016“. Kamp je ponovo organizovan u odmaralištu „Vidikovac“ na Gučevu, u periodu od 29. juna do 4. jula i podrazumevao je besplatan boravak za jedno dete sa smetnjom i jednog pratioca na bazi punog pansiona uz besplatan prevoz.

„Grupa je ove godine bila nešto veća u odnosu na prethodnu, takođe i nehomogenija po pitanju dijagnoza, ali to nije predstavljalo nikakav problem osim što je period adaptacije kod dvoje dece produžen i na drugi dan. U grupi smo imali decu sa autizmom, cerebralnom paralizom, daunovim sindromom, hiperkinektičkim poremećajem pažnje i ostalim oblicima invaliditeta. Sa nama je boravila i manja grupa štićenika udruženja MNRO uz nadzor Aleksandre Bajić i Ljiljane Milić“, saopštili su iz udruženja Multiart.

Akcenat na kampu je stavljenKamp 1 na sportsko motoričke aktivnosti, u gotovo idealnim uslovima na nadmorskoj visini od 600 metara, uz obilje rekvizita prof. fizičkog vaspitanja, Suzana Mitrović, je organizovala prilagođen program vežbi po grupama. Ukupno je organizovano 5 trening aktivnosti po grupi i dve trening aktivnosti na bazenu u Loznici.

„Deca su bila više nego sjajna, bilo je i veoma zahtevnih vežbi, ali je od velikog značaja što veći deo programa može da se izvodi i u kućnim uslovima. Deca koja su redovno pohađala školu sporta Udruženja „Multiart“ pod nazivom „Možemo“ od novembra prošle godine u prostorijama karate kluba Vrbas, praktično su u stanju da izvode vežbe predviđene za njihove vršnjake koji nemaju nikakav problem. U rad kampa unet je novi duh, besprekorna disciplina uz beskrajnu ljubav i to je ovogodišnji kamp učinilo dodatno posebnim i kvalitetnim“, rekla je Suzana Mitrović.

Od primarnog značaja bilo je prisustvo defektologa u okviru programa, kao i prošle godine prisutna je bila Mirjana Jurčić. Psiholozi Darja Radović i Maja Petrović u toku dva dana kampa su realizovale radionicu sa roditeljima pod nazivom “Strategije afektivne regulacije u relaciji između negativnih životnih događaja i psihološke adaptacije“. Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti opštine Vrbas, mr Mira Nedić, prezentovala je štampani informator namenjen roditeljima dece sa smetnjama u razvoju – „Prava i povlastice dece sa smetnjama u razvoju“, i štampani informator namenjen roditeljima dece sa smetnjama u razvoju Srednje stručne škole „4. Juli“. Projekat „Osnaživanje kapaciteta interesornih komisija (IRK) za pružanje dodatne podrške deci za uključivanje u rani razvoj i obrazovanje“ prezentovale su zajedno mr Mira Nedić i mr Maja Kuč, član opštinske interesorne komisije.

Kamp 3

Nakon povratka sa kampa utisci su bili fantastični. „Mi smo udruženje bez stalnih prihoda, a za ovaj program smo putem konkursa preko opštine Vrbas obezbedili 150.000 dinara. Obezbeđivanje preostalog iznosa preraslo je u širu društvenu akciju. Fudbalski savez Srbije je opredelio sredstva kroz projekat Policija u lokalnoj zajednici, a posle inicijative koju je pokrenuo profesor Dejan Obrenov uključile su se i SSŠ 4. juli”, Gimnazija “Žarko Zrenjanin”, OŠ “Svetozar Miletić”, OŠ “Petar Petrović Njegoš” i OŠ “Branko Radičević“ Savino Selo“, rekao je Boris Bijelović, iz udruženja Multiart i dodao da su se od privrednih subjekata u obezbeđivanje finansijske podrške uključili: Instalater plus Vrbas, Šarčević CO doo Vrbas , PP Sava Kovačević Vrbas, Savacop Novi Sad, Standard Vrbas i Udruženje sportskih ribolovaca Vrbas, što je omogućilo da se ceo program realizuje u potpunosti. „Zahvaljujemo se Centru za fizičku kulturu i Plivačkom klubu Vrbas na rekvizitima koje su nam ustupili, kao i preduzećima SZR Braća Popov Vrbas – Pepi Flips i BAHUS doo Striža Paraćin – Cokić na eksić, na donaciji u proizvodima.“