Otvaranje izložbe Šumatovačke kolekcije u vrbaskoj galeriji

„Parovi“ je naziv izložbe koja je,  u saradnji sa šumatovačkim Centrom za likovno obrazovanje iz Beograda, otvorena u Galeriji KC Vrbasa. Govoreći o značaju ove beogradske Ustanove za likovno obrazovanje i zdravu likovnu scenu, izložbu pod neobičnim nazivom „Parovi“ otvorila je Silvia Jelačić, galeristkinja vrbaske likovne galerije.

Gošća Danijela Rančić govorila je o 68 godina dugoj tradiciji kreativne radionice koja neguje likovnost, a čiji su rezultat i radovi koji su se našli na sceni vrbaske galerije. O Šumatovačkoj kao ustanovi kulture govorila je i njen kustos, Ksenija Marinković, ističući ogromnu ulogu u likovnom obrazovanju ustanove koja je svojevremeno bila i pripremna škola za sve one koji su upisivali likovne studije.

Ukupan likovni fond Šumatovačke broji preko 127 slika koje imaju i memorijalni karakter, uzmu li se u obzir njena duga tradicija i postojanje. Na izložbi u Vrbasu nalaze se radovi i poznatih slikara kao što su Branako Miljuš, Cile Marinković i drugi. Postavka u Vrbasu prikazuje izbor radova iz umetničke kolekcije Šumatovačke kao skup parova, povezanih na osnovu formalnih karakteristika dela, dok su autorski koncepti najčešće sasvim različiti i nesrodni. Na taj način postignuta je dinamična atmosfera dijaloga koja ponekad prelazi u žustru raspravu, a ponekad u strastvenu avanturu, smatraju organizatorke izložbe.

Ova kolekcija slika do sada je bila predsatvljena u Beogradu, Kragujevcu, Požegi, Surdulici i Šapcu. Izložba u Vrbasu će biti otvorena sve do 19. avgusta.