Hitna sanacija objekta „Bubica“ Predškolske ustanove „Boško Buha“ – upozoravaju iz EP Vrbas

Ekipe Ekološkog pokreta Vrbasa krečile su fasadu vrtića „Bubica“ u Vrbasu. Sanirano je oko 150 m2 ružnih grafita i pri tome na mnogim mestima izgletovan oštećeni malter. Po završetku radova najmlađa volonterska ekipa očistila je ceo prostor, kako bi deca i vaspitačice barem malo uživali u uređenom spoljnom ambijentu.

Grafiti 1„Postigli smo dogovor sa rukovodstvom objekta da se odmah krene u iscrtavanje murala i preduhitre štetočine sa sprejevima. Želja nam je da to budu u što većoj meri poruke sa ekološkom i urbanom tematikom. Bavljenje ovim vrtićem otkrilo nam je frapantne činjenice o generalnom stanju objekta i alarmantnu situaciju. Ovo je jedan od najvećih predškolskih objekata u regionu kroz koga, svakodnevno prolazi i do 230 dece u pratnji svojih roditelja, plus veliki broj vaspitača, pomoćnih radnika i rukovodstva. To je takođe i jedini objekat od 12 u PU „Boško Buha“ u Opštini Vrbas, koji nije ograđen. Saznali smo da su se oko objekta dešavali teški padovi i lomovi male deca na neravnim i potpuno deformisanim betonskim pločama. Pre par godina holandski donatori odustali su od obnove stolarije vrtiću, kada su shvatili u kakvom su lošem stanju gornja dva sprata objekta, te da njegova hitna sanacija mora da prethodi zameni stolarije. U maloj sportskoj vežbaoni na vrhu objekta, „nije dozvoljeno skakanje“, saopštili su iz EP Vrbas.

„КOLIКO SU DAКLE BEZBEDNA NAŠA DECA! Da li mi to i ovde, daleko bilo, „čekamo da nam se probudi saosećanje i solidarnost“, na tragične slike neke nesreće?! Da bi došli do vrlo skromnih sredstava za funkcionisanje, udruženja građana, poput našeg, najčešće moraju da ispune zahtevne uslove konkursa i još zahtevnije izvestiti donatore o njihovom namenskom utrošku. Predškolskim ustanovama i školama, najčešće je potrebno samo valjano obrazloženje u prostom dopisu i poznavanje procedure javne nabavke. Tokom godine ogroman je broj ovakvih konkursa i raspoloživih sredstava u raznim sekretarijatima, ministarstvima, fondacijama i ambasadama (uz malo lobiranja, naravno). Najlakše je, izgleda, jadikovati nad svojom sudbinom i „stajati u mestu“ u ambijentu bez sankcionisanja neodgovornosti! Lokalna samouprava bi morala ozbiljno da se zauzme da otkloni ovaj bezbednosni rizik, koji joj je u nadležnosti! U celoj ovoj zavrzlami poslali smo i dopis Policijskoj upravi u Vrbasu sa zahtevom za hitan sastanak i razgovor na temu sprečavanja fasadnog vandalizma, identifikaciji i preduzimanju efikasnih mera protiv ovih dokonih mladih ljudi koji u svom divljanju prave višemilionske štete na javnim i privatnim objektima, koje poprimaju razmere „elementarne nepogode“! Nastojanja policije da zaštiti javnu i privatnu imovinu od ovakvih šteta za sada su nam nevidljiva i svakako bez rezultata! Po našem običaju, malo ćemo to „ustalasati“!“ – navodi Ekološki pokret Vrbas.

Grafiti 3