Rasprava oko Velikog bačkog kanala u Kulubu za stara i odrasla lica – predstavnici EP Vrbas održali radionice

U Klubu za stara i odrasla lica predstavnici EP Vrbas održali su juče dve vezane radionice na teme istorijata i potencijala Velikog bačkog kanala i primene Arhuske konvencije na ekološke probleme u lokalu. – Vremešnu ali vitalnu grupicu brzo smo razigrali, te smo čak mnogo i saznali o kanalu iz 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, kupalištima, životu na vodi, počecima zagađivanja, zabludama i greškama upravljača, lične doživljaje i drame kraj vode.
Penzioneri EP 3
Učesnici događaja pola veka su proživeli kraj zagađenog kanala, te su prilično skeptični na priče o pozitivnim promenama, potencijalima i „nekoj tamo nautici na kanalu“. Previše praznih reči i obećanja lokalnih političara stvorili su „debeo tampon nepoverenja“, koji se teško razbija. Kad će se očistiti kanal? Ali odmah i auto odgovor: – nikada! A kako to očistiti? – Nikako, najbolje to zatrpati! Ko će pokrenuti tu nautiku? Ma ne budi smešan… I tako bi do kasno uveče da nismo ponovo preuzeli kormilo! „A jeste li nekoga ko prima platu od poreza koje ste ceo svoj radni vek izdvajali pitali: kad’ će i kako će se to rešiti i zašto je to tako dugo nakaradno“? Ko je to u stvari nadležan da primi i da odgovor, u kom roku i po kom propisu i kakve su posledice ako ne odgovori i šta nam je onda činiti? Pa zašto da ne, malo i zapretiti: „ako to ne središ bolje se ne pojavljuj na izborima“! Svakako imate dovoljno sedih za malo direktnosti u vezi probleme koji je u svojoj vrsti najgori u Evropi! Koliko je izostanak pitanja građana učinio odgovorne opuštenim a životnu sredinu zapuštenom!? „Pa ako vama nije stalo – nama je još lepše“! Nije lako doći do odgovora, još je teže pokrenuti pozitivnu promenu!
„Imamo li motiva da se malo potrudimo za odgovor? Zar toksičan ambijent, ružne i teške bolesti koje nas masovno odnose, rizik po VAŠU decu i unuke… nije dovoljan motiv da pitamo, jednom, dvaput…. koliko god treba? Pa ako bi nam ta nautika zaposlila omladinu, zar to nije vredno truda?! Vratićemo se opet tamo, nismo završili posao! –saopštili su iz EP Vrbas.
Penzioneri EP 2