Saopštenje Pokreta za preokret – Koliko vredi radnički život u Vrbasu?

„Prošlonedeljna tragična pogibija radnika u fabrici šećera „Bačka“ u Vrbasu postavila je pitanje pred sve nas koji živimo i radimo u Vrbasu – koliko zapravo vredi radnički život u našoj opštini.

Opštinski odbor Pokret-a za PREOКRET Vrbas smatra da je radnički život postao jeftin, i da se, u svakom slučaju, može kupiti za novac, koji preostane od visokih profita nastalih na niskim nadnicama i prekovremenom radu do iznemoglosti. Radnici se plaše da to javno kažu, a sindikati nemaju punu slobodu organizovanja.

Rad po dvanaest sati, sedam dana nedeljno, praktično bez dana odmora je postala gotovo normalna stvar. To se pravda potrebama procesa rada, a zaposleni se stavljaju pred izbor – ili radi ili uzmi radnu knjižicu! Posle privatizacije drastično se smanjio broj zaposlenih a obim posla je ostao isti. Prekovremni sati se ne isplaćuju već se radnicima daju slobodni dani kada nema proizvodnje tokom proleća i leta. Dobar deo radnika u nekim fabrikama, poput šećerane „Bačka“, putuje iz Bača jer je tamo zatvorena šećerana. Potroše blizu dva sata u putu, a često rade dvanaest sati i to je uzrok ozbiljnog premora.

Ovo je druga smrt u fabrici „Bačka“. Da nešto nije kako treba, govori i činjenica od pre nekoliko godina kada je takođe tokom prerade šećerne repe nastradao Vrbašanin B. B. a niko nije odgovarao, niti su se mediji oglasili… Nužno je ispitati da li se vlasnici kompanija sa porodicama nastradalih dogovaraju oko nadoknade za gubitak života i da li se na tome se sve završava. Postavlja se pitanje koliko su nadležni organi samostalni u svome radu, a koliko su prinuđeni da štite poslodavce.

Postavlja se i pitanje zašto postoji Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, u kome se kaže da ako se dogodi povreda tj. smrtni slučaj, inspektor je (po članu 66. istog zakona) dužan da, za vreme trajanja okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog, zabrani rad na radnom mestu kod poslodavca…

Prema navodima iz sindikata u fabrici „Bačka“ nekoliko puta je upozoravan menadžment kompanije na teške uslove rada zaposlenih u prozvodnji. Na žalost, dve porodice su izgubile svoje najmilije.

Pokret za PREOКRET upozorava da su radnička prava u Vrbasu na zabrinjavajuće niskom nivou i da postupanje menadžmenta u mnogim kompanijama podseća na uslove za vreme prvobitne akumulacije kapitala. Tražimo od nadležnih inspekcija i drugih državnih organa da provere uslove zaštite na radu, kao i dužinu trajanja radnog vremena i da se pozabave ponašanjem poslodavaca“, navodi se u saopštenju ove organizacije.