Saopštenje Ekološkog pokreta Vrbasa – Satirično viđenje odnosa države prema zagađivačima voda

„Protekle nedelje bili smo svedoci velikog pomora ribe u kanalu kraj Srbobrana i u Beogradu na ušću Save i Topčiderke. Кako nam je to sve izgledalo u medijima i mogu li te slike i poruke nešto promeniti na bolje?

Po mnogima, to je redovna, sezonska pojava! Кao da dolazi s monsunima?! „Nije to, tako, jel’, nešto neobično“. Cela dva dana puštaju se pred kamere viđeniji profesori i drugi veliki stručnjaci, kako bi edukovali neuke građane „da tu, znate, ima raznih toksičnih materija… i fenola, i teških metala, pa tu su vam pesticidi, virusi… Ne jedite, dakle, ribu od uličnih prodavaca, gradite prečistače, ne bacajte smeće u kanale i reke, – „jer ćete biti kažnjeni“ (ovo smo ubacili jer nam se svidelo). – Udrite po krivcima!

„Upss – tehnička greška, prekid u prenosu priloga“! Sad’ smo ga preterali! Izvin’te, neslana šala!

Кrivce uopšte nije pristojno spominjati u Srbiji („osim ako su široke narodne mase“)! Jer, šta ako su dobrostojeći, možda čak donatori? Šta ako daju redovnu (mizernu) platu radnicima? Uostalom, Zakon se svakako ne sprovodi, pa što džaba ljude uznemiravati?! A najavili su i otvaranje “cela 3 radna mesta” u narednom periodu! Ta ipak je to samo riba!

I analiza uginulih riba konačno stiže! Iii?

Uff, koje olakšanje – riba se na sreću samo pogušila! Nema trovanja (niti trovača)! Toplo vreme, mali protok, nedostatak kiseonika… I eto – „glupa riba odmah crkava“! Dakle, narode – nema bojazni, u pitanju su klimatske promene! Možete se opustiti i vratiti svojim redovnim aktivnostima! Ali ipak, nemojte je jesti, znate, za svaki slučaj!

A analize vode? Gde su analize vode? Naročito one na ispustima zagađivača!

E pa malo sutra! Hoćeš opet nekog u ćorku!? Analize se mogu koristiti u dokaznom postupku! Nismo ni mi od juče!

A koji ste to VI, molim lepo?

Pa MI koji (vašim parama) plaćamo (preskupe) analize! I MI koji pravimo velike uštede ne radeći ih! MI koji (ne)propuštamo TV priloge u udarnim terminima! MI koji primamo obilate donacije! I MI koji ih dajemo! Mi koji VAM skrećemo pogled sa svog života u rijaliti!

„Hej ti tamo, gledaj me u oči: – Ribe više neema, ona je nestala, a TI opet saaanjašš slatke snove u svojoj omiljenoj sapunici!“, pišu iz ovog pokreta.