Održana tribina „Strah i religija“ akademika Vladete Jerotića

Vladeta Jerotić, nesumnjivo jedan od najumnijih ljudi u Srbiji, erudita, akademik, neuropsihijatar i psihoterapeut, održao je u Vrbasu tribunu pod nazivom „Strah i religija“. Potrebu da prisustvuje ovakvom događaju, i čuje štošta zanimljivo od ovog vrhunskog intelektualca i mislioca, imao je veliki broj Vrbašana i žitelja susednih mesta. Organizator tribine bila je Srpska pravoslavna crkvena opština Vrbas, pa je skup pozdravio sveštenik Dalibor Kupusović. Značaj ovog gostovanja za čitavu opštinu potvrdio je u svom obraćanju i Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

img_0001

Jerotć je naznačio da je ovo obimna i ozbiljna tema, ali da nije na tu temu imao priliku da često govori. Strah je mnogo proučavan u psihijatriji i psihoterepaji, a u novije vreme proučavaju se prenatalni strahovi, koji se sa majke mogu preneti na još nerođeno dete. Strah je pratilac čoveka u svim vremenima, od praistorije do istorije, i tokom celog života, a posebno izražen je strah od smrti. Religije su i nastale pokušavajući da čoveku objasne i odagnaju ovaj strah. No nije dobro da se religije zasnivaju na strahu.

„Hrišćanstvo nas uči da iskrenom verom, kao religioznošću, a ne prostom pobožnošću, savladavamo strah od smrti. Posebna iskušenja, koja još nismo u stanju da dokučimo, čovečanstvo i hrišćane tek iščekuju u ovom stoleću“, zaključio je akademik Jerotić koji, iako u 93. godini života, oduševljava razboritošću, jasnim tokom misli i njihovom preciznošću.