Cena grejanja neopravdano visoka, iako je mazut drastično pojeftinio – Saopštenje Pokreta za preokret

„Pokret za preokret ocenjuje da je politika u vezi s cenom grejanja koju sprovodi Gradska toplane JКP „Standard“ u Vrbasu skandalozna i nedopustivo ucenjivačka po potrošače, te traži da ovo javno preduzeće cenu grejanja formira u skladu sa realnim parametrima a ne u skladu sa alavošću rukovodstva, na čelu s nekompetentnim direktorom!

Preokret podseća da gradska toplana u Vrbasu ne uvažava okolnost da je cena mazuta, koji je pretežni energent u kotlarnicama navedenog komunalnog preduzeća na istorijskom minimumu u poslednje dve godine, već insistira na ceni grejanja koja je neopravdano visoka! Mazut je trenutno 3 puta jeftiniji nego što je bio pre 5 ili 6 godina. Umesto da cene grajanja, srazmerno cenama energenata, budu drastično smanjene, „Standard“ je iskazao spremnost da cenu grejanja umanji tek za neki simboličan iznos da bi se u javnosti stvorio utisak kako toplana izlazi u susret nezadovoljim korisnicima.

Vrbašani ne pristaju na ovakvu manipulaciju. Ne može grejanje u Vrbasu da košta onoliko koliko alavom rukovodstvu toplane treba nego onoliko kolika je njegova realna cena!

Preokret zahteva da opština Vrbas u što skorijem roku osnuje nezavisnu komisiju koja će pravilno proceniti sve okolnosti, i na osnovu realnih parametara: cena energenata, troškova amortizacije i održavanja, sezonskih remonta kotlova, održavanja instalacija tj. sistema daljinskog grejanja, i ostalih troškova javnog snabdevača, formira realnu cenu grejnih usluga u Vrbasu!

Građani Vrbasa u vezi s problemom grejanja pisali su peticiju, žalili se zaštitniku građana, pokrajinskom zaštitniku prava, Ministarstva rudarstva i energetike i rešeni su da od svojih zahteva ne odustanu! Osim što se radi o pokušaju besprizorne pljačke građana, poseban gnev Vrbašana izaziva činjenica da je na čelu toplane osoba (gospodin Dragan Mihajlović) koja je ovu odgovornu funkciju preuzela sa 8 (OSAM!) dana radnog iskustva.

Pokret za preokret traži da se nezavisna komisija hitno formira i problem u vezi s grejanjem reši“, poručili su u iz vrbaskog odbora ove organizacije.